Зам.-министър в МОН започна чистка на училищни директори

Тихомълком Министерството на образованието започна чистка на училищни директори.

Претекстът е, че тези директори са навършили възраст за пенсиониране, което, всъщност, не е така за част от тях. По информация на OFFNews само в София предизвестие за пенсиониране преди дни, по средата на учебната година, са получили 40 директора. Това е било разпоредено от МОН на ръководителите на инспекторатите по образование, вече преименувани на регионални управления на образованието. 28-те управления са структури, подчинени на министъра на образованието.

Сред тях са и директори на едни от най-силните училища, не само в столицата, а и в цялата страна и това е видно не само по доброто им управление и чувствително подобрената материална база, а и по челните резултати на учениците им на националните външни оценявания и последващата реализация на тези млади хора.

Човекът, ръководещ държавната политика в средното образование в МОН, е зам.-министърът Ваня Кастрева. Преди да стане зам.-министър, тя беше началник на Регионалния инспекторат по образование в София. Кастрева е и човекът, който стои основно зад изработването и прокарването на спорните учебни планове, които намаляват наполовина часовете за изучаване на основния чужд език в езиковите гимназии след подготвителната година (VIII клас).

По информация на OFFNews именно Кастрева е в основата на решението за подмяна на директорите.

Едно от засегнатите училища в София е по-известното като "Втора немска" 73 СОУ "Владислав Граматиков". През последните години 73-о, чийто директор е бил настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, е все по-често предпочитано от доскорошното училище №1 - 91 Немска езикова гимназия, заради впечатляващите си резултати и отличната си материална база.

Колективът на училището застана зад директорката си Стела Запрянова, получила предизвестие. Учителите са категорично против отстраняването й и вече са заявили позицията си в становище до МОН и до инспектората в София. Един от тях е написал и становище, зад което застават и останалите му колеги.

OFFNews изпрати 8 въпроса до МОН чрез пресцентъра му тази сутрин. Питаме каква е причината за тези спешни смени на директори, по средата на учебната година, на фона на слуховете за предстоящо уволнение както на министъра на образованието Тодор Танев, така и на заместничката му заради провала на новите учебни планове. Информацията, която получихме, ни провокира да зададем и следния въпрос:

"Г-жо Кастрева, как ще коментирате сведенията, които имаме, включително от учители, че зад решението за уволнения на директори стои не професионален, а корупционен интерес? Получавали ли сте пари на ръка, за да уволните директор/и?"

Нямаме отговор на нито един от осемте си въпроса. Очакваме и ще публикуваме позицията на МОН и в частност на зам.-министър Кастрева, когато получим такава.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини