Бюджетът се прие, проблемът с боклука остава

От четвъртия опит, без дебати и разисквания по същество, Общинският съвет на Смолян успя да гласува бюджета за тази година.

На заседанието снощи при поименно гласуване,  само за няколко минути, финансовата рамка на общината получи 16 гласа „за“, 10 „въздържал се“ и нито един против.

Бюджетът от почти 38.656 млн. лева е  с държавна субсидия от 19. 160 млн. лв, а заложените приходи в местната хазна са 19. 499 млн. лева.

Така той вече е факт, въпреки трите провалени с липса на кворум, процедурни хватки и разгорещени дискусии от противниците на бюджета опита. Така влизат в сила и одобрените при последното заседание допълнителни субсидии за Планетариума от 10 хиляди лв., но и завишените с половин милион лева разходи за сметосъбиране и депониране на боклука на Смолян, което по договор продължавада се извърша от "Титан Клинър".

Остават предвидените за сметосъбиране, извозване и други дейности по чистотата 3.6 милиона лв, както и заемът от 2.5 млн.лв. за строителство на сепарираща система, които скараха съветниците и разтрогнаха крехкия съюз на ГЕБР и КРОС / които на последното -4-то гласуване бяха позиция "въздържал се"/ в местния парламент. 

Специално сформирана комисия има срок до 8 февруари да се запознае с документацията и проблемите на сметосъбирането в Общината, големите разходи за него и възможностите за ревизиране на договора за боклука.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини