Геофизици предричат катастрофално бъдеще на Земята

Геофизици от САЩ, Германия и Франция описаха бъдещето на планетата след 10 хиляди години, резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change, съобщи CBS News.

Основният извод е, че глобалното затопляне и антропогенният фактор ще окажат необратимо влияние и ще доведат до хаотични изменения на климата. Последиците ще са дългосточни -  ще са необходими 10 хиляди години, за да се адаптират екосистемите и човешката цивилизация.

Най-скромната прогноза е, че през следващите години, най-много десетилетие, в атмосферата ще бъде отделен 1,28 милиарда тона въглероден диоксид. Има и друг възможен сценарий, при който това количество е 9,5 милиарда тона.

Последствията от измененията на химическия състав на атмосферата ще са катастрофални. Средната температура ще се вдигне с над два градуса Целзий, а топенето на ледниците в Гренландия и Антарктида ще предизвика покачване на нивото на световния океан с 25 метра.

В резултат градовете по крайбрежията ще останат под вода. В момента 19% от от населението на Земята живее в градовете край морета или океани и това са 1,3 милиарда души. Около половината от населението на 25-те най-големи мегаполиси на планетата ще трябва да ги напуснат.

За изследването са били събрани и обобощени данни за изменението на климата през последните 10 хиляди години - от ледниковия период насам. Случилото се тогава повишаване на морското ниво със 130 метра довело до продължителен - около десет хилядолетия преход към баланс в екосистемата на Земята, което между другото, направило възможно развитието на цивилизацията. 

Учените са направили цифрови модели на възможните последствия от изгарянето на изкопаемни горива, като са взели предвид сегашните темпове. Нито един от сценариите не е довел до бладоприятен за човечеството резултат в бъдеще.

Ситуацията може да се промени само при пълно спиране на въглеродните емисии във въздуха. Възможно е и чрез мерки за събирането му от атмосферата. Няма да ни се размине с някакво частично намаляване на емисиирте, според изводите на геофизиците.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини