Разнобой в подкрепата за блокадата на границата по Великден

Българските хотелиери подкрепят протеста на превозвачите, коментира и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Нашите членове от Петрич, Сандански и Банско пострадаха много от гръцката блокада през зимата и смятат, че е време да се вземат мерки и да се спре произволът на гръцките фермери, допълни той.

Според него подобни спорове трябва да се решават с дипломатически прийоми, защото сега вместо страната ни да спечели от геополитическата ситуация, ще се облагодетелстват Сърбия и Македония.

Изявлението на Рагин, направено пред "Труд", е съвсем различно от казаното от хотелиери, ресторантьори и туроператори от Пиринския край. Вчера (21 април) е изпратено нарочно писмо до премиера Бойко Борисов, до шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров и до областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, с което се изразява несъгласие с готвената блокада.

Над 50 000 българи ще бъдат засегнати от блокадата на гръцката граница, която нашите превозвачи готвят за празниците. Толкова наши сънародници ще почиват организирано в южната ни съседка за Великден, твърди Байко Байков, председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

Според Байков има варианти да се минава през Македония и Турция, но със сигурност това ще е доста неприятно преживяване. Той допълни, че гръцки туристически групи вече са анулирали резервациите си за почивка в България за Великден след информацията за готвените блокади.

Засега превозвачите са категорични, че ще блокират всички пунктове с Гърция от 29 април до 8 май, но не през цялото време. Все още не е изяснено кога ще има блокада и кога ще е свободно да се преминава. Обсъждат се няколко варианта. Първият вариант, който е по-вероятен е 16 часа да има блокада, 8 часа да е свободно за преминаване, като става въпрос за интервали от по 4 часа с блокада и 2 без блокада, заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Блокадата на граничните пунктове е в отговор на гръцките 40-дневни протести през зимата, като загубите за родния бизнес от тях се изчисляват на най-малко 10 милиона евро. Българските търговци обаче няма да получат компенсация за тях, реши Европейската комисия, стана ясно от отговора на Брюксел, изпратен до евродепутата Ангел Джамбазки.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини