25 любопитни факти за мумиите

Когато чуем думата мумия, повечето от нас се сещат за древен Египет и неговите фараони. Други си спомнят за филма Мумията. Но мумиите са много по-интересни отколкото холивудските продукции предполагат.

Предлагаме ви 25 интересни факти за муммите:

25. Мумията е човешко или животинско тяло, тържествено консервирано, с отстранени органи, третирано с натриев карбонат и смола и увито в бинт.

24. Думата “мумия”, произлиза от латинската “mumia", която пък е заемка от арабската “mūmiya” и персийската “mūm” (восък), която означава едновременно балсамиран труп, баласамиращо вещество и битум.

23. Някои от откритите животински мумии включват чакали, котки, бабуини, коне, птици, джербили, риби, змии, крокодили, хипопотами и дори лъв.

22. Ако някога сте се питали, защо са открити толкова много мумии на чакали, си спомнете, че богът на мумифицирането е Анубис, египетски бог с глава на чакал.

21. Древните египтяни започнали да мумифицират мъртвите тела през 3 400 г. пр.н.е. Отнело им близо 800 години да осъзнаят, че ако отстранят вътрешните органи, мумията ще се съхрани по-дълго, вместо да изгние. С времето процесът на мумифициране ставал все по-сложен, понякога продължавал до 70 дни.

20. Първият човек, който описал подробно процеса на мумифициране бил гръцкият историк Херодот, след като посетил Египет през 450 год. пр.н.е.

19. Въпреки че мумиите се свързват с Египет, южноафриканското племе Чинчоро било първото създало мумии. Според скорошни археологически сведения, най-старите Чинчоро мумии датират от преди 7 000 години, те са два пъти по-стари от египетските.

 18. Първите съвременни изследвания върху мумиите започнали през 1901 и били проведени от Държавния медицински университет в Кайро. Първите рентгенови изследавия върху мумия се състояли през 1903, когато професорите Елиът Смит и Хауърд Картър използвали рентген в Кайро, за да проучат мумията на Тутмос IV.

17. Не всички мумии са увити в еднаква позиция. Голяма част от мъжете с аристократичен произход са мумифицирани с ръце кръстосани върху гръдния им кош, позицията, на която най-често ставаме свидетели във филмите и медиите.

16. Според египетската митология, бог Озирис бил първата мумия в исторята, но разбира се останките му не са открити.

15. По тази причина след увиването на мумията в лен и покриването и със саван, отгоре се поставяла специална тъкан с лика на Озирис. Това гарантирало, че египетския бог на подземния свят ще бъде снизходителен и гостоприемен към мъртвия.

14. Много хора погрешно вярват, че са се мумифицирали единствено фараоните, в действителност на този процедура са се подлагали всички, стига да са можели да си го позволят.

13. Древните египтяни вярвали, че всички предмети погребани в гробницата, заедно с мумията ще помогне на починалия да постигне успех след смъртта. По тази причина всичко ценно за него също било полагано в гробницата. В това число произведения на изкуството, артефакти, съкровища и бижута.

12. За да бъдат избегнати посегателства на крадци, древен египетски мит предупраждава, че гробниците и съдържанието им са защитени от проклятие, което ще сполети всеки дръзнал да влезе в тях. Твърди се че някои археолози, открили част от гробниците, били поразени от лош късмет, а някои дори загинали при необичайни обстоятелства. Проклятията обаче не успели да спарт крадците, които продължили да крадат ценните бижута и други скъпи предмети, съпровождащи мумиите в отвъдния свят.

11. Във викторианската епоха, премахването на бинтовете на мумията било популярно събитие по партитата. Домакините купували мумия, а гостите трябвало да развият бинтовете. Изключително странен начин за забавление.

10. Във викторианската епоха, мумиите били обичайна съставка на много лекарства. Лекарите уверявали пациентите си в удивителните им лечебни свойства.

 9. Рамзес III имал страх от влечуги, по тази причина мумията му била открита с амулет, който трябвало да го пази от змии в отвъдния живот.

8. Единственият орган, който древните египтяни оставяли в тялото бил сърцето, защото смятали, че той е отговорен за интелекта и емоциите, качества, от които мъртвите щели да имат нужда в задгробния живот.

7. Мумифицирането бил доходоносен бизнес в Древен Египет, включващ множество работници - от балсаматори и хирурзи до свещеници и книжници.

6. Без бинтовете, мумията тежи средно едва 2.3 кг.

5. Повечето мумии на фараони носели златни маски за лице с изписани върху тях магични заклинания. Маската на Тутанкамон била направена от масивно злато. Днес тя е обявена за продажба, цената и е 13 милиона долара.

4. Понякога устите на мумиите били отворени, символизирали процеса на дишане в задгробния живот. Вероятно тази традиция е причина за суеверието, че мумиите могат да се съживят.

3. През последните години, мумиите се използват за калибриране на скенери в болниците при определяне на нивата на радиация, които биха били прекалено опасни или дори смъртоносни за живи хора.

 2. Крал Чарлз II вярвал, че прахът от мумии съдържа тайната за величието. Той поставял няколко мумии изправени и събирал праха, които падал от тях. След това го втривал в кожата си.

1. Съвременните спални чували са направени широки в раменете и по-тесни в краката, така човек прилича на мумия в тях. Това не е просто съвпадение, дизайнът им е вдъхновен от мумиите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини