Олимпийският огън пристигна в Бразилия

Олимпийският огън пристигна в столицата на Бразилия, където той ще започне 3-месечно пътуване, като ще бъде препредаван щафетно и ще мине през повече от 300 малки и големи града, която ще завърши с откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро на стадион „Маракана” на 5 август, съобщава „Ройтерс”.

Президенът Дилма Русеф, която е изправена пред импийчмънт в Конгреса, трябва да присъства на запалването на олимпийския факел в президентския дворец, въпреки че тя вероятно ще бъде отстранена от поста преди церемонията в Рио.  

Олимпийският огън, горящ в четири лампи, пристигна в Бразилия на борда на самолет на авиокомпания ТАМ, който е бил ескортиран от два изтребителя на бразилските военновъздушни сили.

Около 12 хил. факлоносци ще пренесат огъня през цяла Бразилия за първите Олимпийски игри, провеждани в Южна Америка. В столицата Бразилия, те ще включват бежанец от Сирия, 12-годишния Анан, който пристигна в Бразилия със семейството си през 2015 г.

Докато факлоносците пренасят огъня по улиците на столицата днес, сенатска комисия ще обсъжда дали срещу Русеф да започне съдебен процес по обвинения за нарушаване на бюджетните закони, процедурата за което стартира долната камара на конгреса преди две седмици.

Правомощията на Русеф вероятно ще бъдат отнети през следващата седмица, когато Сенатът ще гласува за започване на процеса по импийчмънт. Вицепрезидентът Мишел Темер ще я замести по време на съдебния процес до 180 дни и ще ръководи страната до изборите през 2018 г., ако тя бъде отстранена от длъжност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини