Пенсионери от Ардино посетиха Северна Гърция

    По случай 24 май - Деня на Славянската писменост и на българската просвета и култура пенсионери от Ардино посетиха Северна Гърция с маршрут Ксанти, Керамоти и Кавала. Двудневната екскурзия бе организирана от местния клуб на пенсионерите и инвалидите с подкрепата на община Ардино. Кметът Ресми Мурад предостави на възрастните хора общински транспорт, за да сбъдне желанието им да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на съседна Гърция. 

    Посещението бе наситено с много впечатления. За краткото време с което разполагаха възрастните хора успяха не само да разгледат най-забележителните места в Кавала и Ксанти, но и добиха много по-добра представа за Гърция като страна, бит и култура.

    В красивия град на брега на Бяло море Кавала ардинци разгледаха внушителния и напълно запазен акведукт Камарес – една от най-атрактивните забележителности на града, който е строен от римляните, после разрушен почти до основи и възстановен през 16-ти век от Сюлейман Великолепни. Видяха и крепостта – един от символите на града. Изкачиха се и до най-високата ѝ точка – върха на кулата, откъдето се открива красива гледка към целият град и остров Тасос.

    В Ксанти групата бе посрещната от приятеля на ардинци дългогодишният начален учител Нихат Османоглу, който запозна пенсионерите с историята на града.

    Ардинци  посетиха сградата на най-старото Сдружение на местната турска общност (1927 г.). Посещението бе отразено в паметната книга в централата на Сдружението.

    На изпроводяк за България председателят на Клуба на пенсионерите и инвалидите Назиф Садеттин подари  на Нихат Османоглу скромни подаръци за спомен от тях.

    Участниците в екскурзията споделиха, че са впечатлени от историческите забележителности на съседна Гърция. Пенка Гълъбова и Шерифе Реджеб за първи път посещават Гърция. „Изключително много сме доволни от организацията. Надяваме се отново да има подобни мероприятия”, заявиха те.

    „Във възторг съм от това, което видях в Гърция. Хората са гостоприемни и учтиви. Запазен е старинния вид на историческите забележителности и къщите. А архитектурата е много специална”, сподели 75-годишният Здравко Филипов, който също посещава Гърция за първи път.

    От името на пенсионерите председателят на клуба Назиф Садеттин изказа своята искрена благодарност към кмета Ресми Мурад за оказаната помощ и подкрепа за осъществяването на екскурзията. Той благодари и на местните фирми „Солак”, „Наркооп” и за финасовата им подкрепа, както и на шофьора на фирма „Картал” Рамадан Мехмед, за приятното и безаварийно пътуване.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини