Египетски ”Еърбъс” изчезна нощес над Средиземно море

Египетски пътнически самолет, изпълняващ полет от Париж до Кайро, с общо 69 души на борда е изчезнал днес от радарите над Средиземно море, предаде ТАСС.

Според египетските авиационни власти изчезналият самолет на компания "Иджипт еър" най-вероятно се е разбил в морето, съобщиха по-късно АП и БТА.

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпания Иджипт еър (EgyptAir) е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (0.09 ч. днес българско време ).

Според някои данни пилотите са се свързали за последно с диспечерите над гръцката столица Атина, а според други - в турското въздушно пространство.

Пътническият самолет е трябвало да се приземи в египетската столица рано тази сутрин. Има сведения, че екипажът е съобщил за дим, излизащ изпод пилотската кабина, преди да бъде загубена връзката.

Самолети на египетските военновъздушни сили издирват "Еърбъс"-а на "Иджипт еър", изчезнал над Средиземно море от радарите, предаде ТАСС. Те наблюдават за отломки или други следи от катастрофа.

По данни на авиокомпанията самолетът, излетял от Париж за Кайро, е успял да навлезе в египетското въздушно пространство. Връзката с него прекъснала, когато бил на височина около 11 хиляди метра. На борда имало 59 пътници и десет души екипаж.

Връзката с "Еърбъс"-а, летящ от Париж за Кайро (полет MS 804), е прекъснала в 02,45 часа египетско време (03,45 ч по българско), уточни БТА. Това е станало малко след като е бил навлязъл в египетското въздушно пространство (на 16 км навътре).

Световните агенции припомнят, че през март самолет на "Иджипт еър" бе отвлечен и отклонен към Кипър от мъж, който по-късно бе определен от кипърските власти като "психически нестабилен".

Заради богатото си археологическо наследство и курортите на Червено море Египет е популярна дестинация за западните туристи.

Но египетската туристическа индустрия сериозно пострада, след като руски самолет с туристи бе свален от ислямски екстремисти през октомври 2015 г. над Синайския полуостров. Навреди й също поредицата бомбени нападения в страната, отбелязва Ройтерс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини