Кой кой е в новото Изпълнително бюро на БСП

Националният съвет на БСП одобри всички предложения на председателя си Корнелия Нинова за членове на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство), научи "Дневник". Всички 15 кандидати са получили подкрепата на повече от половината членове на пленума.

В новия състав на Изпълнителното бюро влизат Александър Симов, Бриго Аспарухов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Георги Гергов, Деница Златева, Драгомир Стойнев, Илияна Йотова, Калоян Паргов, Кирил Добрев, Костадин Паскалев, Красимир Янков, Крум Зарков, Радослав Гайдарски и Юрий Асланов.

За заместник-председател на БСП беше избран актьорът Стефан Данаилов. Очаква се на следващото заседание на Националния съвет Нинова да излъчи още двама заместници и секретарите на партията.

Социалисти коментираха, че в новото Изпълнително бюро Нинова се е "отблагодарила" на всеки, който й помогна за избора на председател - пловдивския бизнесмен Георги Гергов и бившия областен председател на БСП във Варна, които й бяха конкуренция, но на балотажа я подкрепиха, а сега намират място в тясното партийно ръководство.

Крилото около Румен Овчаров също трябва да е доволно, защото БСП-София ще има двама представители Калоян Паргов и Илияна Йотова, която дори е спрягана за зам.-председател на БСП. Двамата бяха и в ръководството по времето на Михаил Миков, но подадоха оставки след загубата на местните избори в края на миналата година.

"Имаме нужда от цялото богатство на партията и се опитах в това Изпълнително бюро да съчетаем това богатство на партията", коментира самата Нинова. И добави, че умишлено е търсила хора, които могат да бъдат коректив, които са я критикували в години и се надява да продължат да го правят. Нямаме нужда от екип, който мисли еднакво и вървим само, ласкаейки се един друг, каза още тя.

Бившият благоевгадски кмет Костадин Паскалев, сочен за трети зам.-председател на БСП, даде заявка, че ще се захване с организационното укрепване на партията. "Аз за себе си знам едно, че не съм губил избори досега. Ако някой има друго мнение нека да го сподели", заяви той пред журналисти след края на пленума и обяви, че номинациите за президентските избори започват от днес. Отрече той да бъде кандидат за президент.

Опозицията на сегашната власт в БСП около лидера на Лявото крило Янаки Стоилов също се смята, че е представена в Изпълнителното бюро чрез журналиста от в. "Дума" Александър Симов. "Ще остана в Изпълнителното бюро дотогава, докато мога да защитавам своите идеи и да предлагам наистина леви решения за нашите избиратели. Аз съм социалист и няма да се откажа от левия завой на БСП, защото считам, че това е единственият правилен път, за да си върнем доверието на разочарованите и ядосаните", обеща Симов в обръщение към другарите си в БСП.

В лицето на Крум Зарков - син на журналистката от в. "Труд" Анна Заркова и сътрудник на евродепутата Георги Пирински, пък се смята, че е представен кръгът около предишното ръководство на БСП. Видинската организация на БСП, откъдето е и бившият председател Михаил Миков, също ще има представител в тясното партийно ръководство - бившият министър на здравеопазването в тройната коалиция и един от най-добрите хирурзи у нас Радослав Гайдарски.

В Изпълнителното бюро влизат и социалисти, които поддържат близки отношения с бившия президент и лидер на АБВ Георги Първанов и биха могли да градят мостове с партията му - Кирил Добрев, Весела Лечева, Драгомир Стойнев.

Генералското движение в партията също си има представител в лицето на бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов.

Близките до президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев - политологът и депутат Валери Жаблянов и социологът Юрий Асланов, които на този конгрес работиха за Нинова, също бяха избрани за членове на Изпълнителното бюро.

От предишните няколко състава на тясното партийно ръководство Нинова запазва бившия депутат Деница Златева, която от времето на Станишев е международен секретар на партията.

Към Националния съвет на БСП за първи път ще има Съвет за работа с българите в чужбина. За негов председател е избрана Надя Младенова от младежката квота, която е сътрудник на Илияна Йотова тук и беше в екипа на министъра на образованието в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова. Фактът, че такъв съвет вече съществува в нашата партия, означава, че най-сетне сме осъзнали, колко важна е тази политика към нашите сънародници, коментира Младенова във "Фейсбук".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини