Президентът почете в Белене жертвите на тоталитаризма

Паметта на жертвите на тоталитарния режим почитат днес президентът Росен Плевнелиев, стотици жители на град Белене и наследници на бивши затворници Церемонията се провежда в лагера на остров Персин за 27-и път и е под мотото "Песента на свободата". 

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото сив памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век, цитиран от прессекретариата си.

"Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма", каза той и добави, че този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес.

"Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ", каза още президентът Росен Плевнелиев пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви. 

По думите му следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват.

"Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", каза държавният глава в словото си. 

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите "бивши хора" не потърсиха мъст. 

За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи, посочи Росен Плевнелиев. 

"Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи", допълни държавният глава. 

Президентът посочи още, че онези, отказали се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят - уморени, тъжни и забравени. 

Държавният глава отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер.

На поклонението присъстваха президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, парламентаристи, представители на местната власт, потомци на жертви на тоталитарния режим, репресирани и много граждани.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини