Над 1 млн. без ток в щата Калифорния заради бури

Ураганни ветрове, проливен дъжд и мокър сняг оставиха над 1 млн. души в северната и централната част на американския щат Калифорния без електричество, съобщава Асошиейтед прес. .

Пътят от щатската столица Сакраменто до Сан Франциско е затворен заради отломки от дървета и паднали кабели на далекопроводи. Затворени са и всички летища в северната част на щата.

Движението по основната магистрала от Калифорния към щата Невада също е преустановено.

Вятърът със скорост 130 км/час преобръща големи камиони, прекършва дървета и стълбове. Има разрушени къщи. Метеоролозите очакват до 3 м сняг в Сиера Невада до утре.

За възстановяване на нормалното снабдяване с електричество ще са необходими дни, посочва АП.

В Ориндж Каунти властите са евакуирали живеещите в 1000 къщи, които са застрашени от свличане на земни маси в обезлесените от пожари склонове на четири каньона.

Жителите в ниските райони в южните части на щата изграждат предпазни стени от торби с пясък и бали слама, за да избегнат евентуални наводнения.

За момента няма съобщения за смъртни случаи заради бурята, но има много катастрофи по пътищата.

Необичайно ниските температури в Маями, Флорида, пък предизвикаха особен феномен в парковете, които се намират в периферията на града - дъжд от измръзнали игуани, които падат от клоните на дърветата, изпаднали в каталепсия.

В парковете Бил Бегс и Крандън удивените минувачи станали свидетели как игуаните тежко се сгромолясват на земята като мъртви. Служители на общината ги събирали и ги слагали на слънце, за да се сгреят.

В някои зони на Флорида термометрите през последните 2-3 дни спаднаха до 4-5 градуса. "При температури под 15 градуса, игуаните започват да имат проблеми с движението, но при 5 градуса, те просто напълно се парализират", обясни Перън Рос от университета във Флорида.

Един човек бе убит, а четирима ранени в серия от лавини в Западна Австрия, съобщават властите.

32-годишен австриец загина в провинция Форалберг, погребан под тонове сняг по време на поход с група туристи. В същата провинция 63-годишен германец и австрийски скиор бяха ранени при два отделни инцидента с лавини. На няколко км от швейцарската граница германец е бил ранен при същите обстоятелства, но е успял да се измъкне сам.

Общо пет лавини бяха регистрирани днес в провинцията. Това се дължи на високите температури, съобщиха от спасителния планински център, който предупреждава за опасността и призовава скиорите да не излизат извън очертанията на пистите.

В Тирол 31-годишен сноубордист бе застигнат от лавина и прекара час и половина под снежната маса с два счупени крака и тежка хипотермия, преди да бъде открит и спасен.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини