ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 9 ЯНУАРИ

"Само 8000 лева глоба за снежния ад в държавата", отбелязва на първа страница "Сега". Глоба от около 8000 лева и прекъсване на договора за поддържане на пътищата в района на Стралджа са единственото по-сериозно наказание, което ще наложи държавата заради снежната блокада миналата седмица. Последствията са за "Мостинженеринг" - фирмата, заради която станаха тежките задръствания на "Петолъчката" и стотици коли и автобуси стояха над 12 часа в преспите. Шефът на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов отчетоха вчера работата си като много добра, макър че след дълго увъртане бяха принудени да признаят някои пропуски. "Фирмите изринаха 80 милиона кубика сняг. Над 90% от 22 000 километра републикански пътища са поддържани проходими при зимни условия", пресметна Георгиев и посочи като успех, че не са допуснати жертви. "В ситуацията, в която се намирахме, се справихме нормално", обобщи работата на фонда министър Гагаузов.
"7 жертви и нито една оставка", коментира "Сега". Властта здраво е обкована в лед и безхаберие. Президентът се ограничи със семпло изказване, в което пожела по-голяма координация незнайно кога, но не спести аплодисменти за "активността" на институциите и сам се похвали, че добре организирал военните. Премиерът не посмя да събере министрите, за да ги координира лично, нито пък се престраши да прекъсне отпуската на заместничката си Емел Етем. Кметовете пък по почина на Бойко Борисов замеряха със снежни буци концесионерите, въпреки че точно общините са ги избрали. При седем жертви поне една оставка трябва да има, категоричен е авторът.
"ДСБ искат оставките на четирима министри", съобщава "Дума". Оставките на министрите Емел Етем, Петър Мутафчиев, Пламен Орешарски и Асен Гагаузов поискаха вчера от ДСБ. Причината е несправянето им с кризисната ситуация от началото на годината при обилния снеговалеж, мотивираха се от ръководството на партията. От ДСБ ще поискат изслушване на премиера Сергей Станишев в Народното събрание.
* * *
"МС отчете липса на корупция по висшите етажи", пише "Сега". Нито един сигнал за подкупност срещу висши държавни служители не е постъпил на антикорупционния портал на правителството, отчете пресслужбата на МС. Порталът бе открит в края на декември м.г. и на него вече има 38 оплаквания. Те обаче са срещу служители в публичната сфера. Повечето са за искан подкуп от здравни работници, митничари и полицаи, твърдят от кабинета.
* * *
"Парламентарна комисия ще проверява МВР за "Куйович", съобщава "Сега". Парламентарната група на БСП ще инициира създаването на временна анкетна комисия, която да провери действията на органи и структури в МВР по случая "Будимир Куйович". Със създаването на комисията се цели, от една страна, да се даде колкото е възможна за случая прозрачност, а от друга - да се покаже, че в една правова държава правоохранителните
органи не могат да си позволят да нарушават закона, обяви говорителят на БСП Ангел Найденов. Заради издаден фалшив паспорт на сръбския наркобос оставка подаде бившият главен секретар на МВР Илия Илиев, който заедно с шест полицаи от Разград бе даден
на прокуратурата.
* * *
"Тримата големи решават за болниците", съобщава "Стандарт". Лидерите на тройната коалиция ще се съберат до края на месеца за актуализация на управленската програма на правителството. Това заяви вчера след заседание на Изпълнителното бюро секретарят на червените Антон Кутев. Предстоят промени във всички сфери, но най-сериозни ще са в здравеопазването, обясняват от БСП. Срокът, който са си дали е краят на месеца, но най-вероятно актуализацията ще е факт до средата на февруари.
* * *
"Ще има рокади по принуда", смята Румяна Бъчварова, социолог. В коментар за "Труд" тя допуска, че кардинален ремонт на кабинета Сергей Станишев вероятно няма да си позволи, защото би опровергал собствените си твърдения за стабилността на управлението. Няма да си позволи и лукса за самостоятелно решение. Запазването на добрия коалиционен тон ще го покаже като недостатъчно самостоятелен и прекалено зависим. Основните промени вероятно ще са по политически съображения. Смените по управленска целесъобразност ще са или ограничени, или ще липсват.
"Нови министри - до март", по-конкретен е Борис Попиванов, политолог. В коментарната рубрика на "Труд" той посочва, че времето за рокадите са първите два месеца от 2008-а. Ако се стигне до късна пролет или до лятото, обществото няма да очаква нищо от промените. Ще бъдат закъснели и излишни. Но смените,дори предприети до началото на март, имат смисъл единствено дотолкова, доколкото носят реални промени в съответните сектори.
Ако премиерът само обърне местата на министрите, обществото едва ли ще получи реформата, от която се нуждае.
"Жълтите отцепници чакат царски министри да им пристанат", пише "Класа". "Министрите, които са свързани с НДСВД и с Българска нова демокрация, са сред най-добрите в кабинета. И ще бъде жалко, ако някой от тях бъде сменен не по държавнически причини, а по партийни." Това заяви пред вестника депутатът от БНД Борислав Великов по повод очаквания ремонт в правителството. Бившият председател на парламента отказа да се ангажира кои от петимата жълти министри ще останат лоялни към Сакскобургготски и кои ще идат в лагера на БНД.
* * *
"Добрият и рисковият сценарий за БСП и ГЕРБ", е разборът в "24 часа". Социологът Михаил Мирчев отбелязва, че през 2008 г. БСП ще е в опасна за нея тенденция на свиване. И само правителството може да спре този процес. Отговорността на премиера Станишев и на министерския му екип е огромна. Тук центърът на очакването е акцентът да бъде преместен от грижа за държавата и нейната стабилност към грижа за гражданите. Ако тази формула не бъде спазена рисковите за БСП процеси няма да бъдат спрени, а ще бъдат стимулирани от самата БСП. 2008 г. ще бъде първото истинско изпитание за ГЕРБ. Ако иска да се покаже като конструктивна формация, в позицията си на извънпарламентарна опозиция ГЕРБ трябва да съдейства за относителната стабилност, за да се разгръщат процесите на интегриране към ЕС, успешно усвояване на първите европроекти и фондове, натрупването на капацитет за европейско работещо партньорство. Обратното би означавало пореден партиен и лидерски егоизъм, една вълна на нова и амбициозна номенклатура.
* * *
"Доган ли е могъщ или другите са кекави?", е анализът в "Сега". Отчита се, че 18 години след създаването си ДПС диктува дневния ред в политиката. Движението на Ахмед Доган е прекипяло в битки, по-силно от всякога, оядено с власт и ресурси и готово за още повече успехи. Движението започна живота си като гарант за етническия мир в България, но днес е заклеймявано като
"проклятие", като "обръч от фирми", като
"противоконституционно". Ако партията е толкова силна днес, е благодарение единствено на Доган и на слабостта на другите партии.
* * *
"3000 аптеки спряха работа", отбелязва "Новинар". Повече от половината аптеки в страната прекратиха вчера работата си за един час в знак на протест срещу политиката на здравното министерство. Действията на фармацевтите ще прераснат в ефективна стачка през следващия месец, ако ситуацията не се промени. Основен мотив за протестите е приетата наредба на здравното министерство за ценообразуването на лекарствените продукти. В нея са предвидени по-ниски надценки върху медикаментите спрямо миналата година. От ведомството на Радослав Гайдарски определиха протеста като неоснователен, защото при приемането на наредбата е взето под внимание становището на
съсловната организация.

ИКОНОМИКА

"Без наказания за авариите с тока и парното в студа", информира "Труд". Енергото и топлофикациите няма да бъдат наказани заради спиранията на тока и парното при последното застудяване. По Закона за енергетиката тежките зимни условия са форсмажорни обстоятелства и санкции не се предвиждат, заяви вчера проф. Константин Шушулов, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. По думите му е нормално при големи студове и бури да се случват аварии. Не се дължат и неустойки. Независимо от това на съвещание при икономическия министър Петър Димитров е отправена препоръка към енергийните фирми да увеличат броя на аварийните екипи, особено в регионите, които най-дълго останаха без ток.

БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Страната ни е от амбициозните в ЕС", казва пред "Монитор" Меглена Кунева, европейски комисар по защита на потребителите.

Тя разкрива, че един от приоритетите за 2008-а са потребителските кредити и общ европейски формуляр за условията за отпускането им. "Става въпрос за пет общи елемента за всички страни, които ще бъдат еднакво регулирани. Форматът на преддоговорната и договорната информация съдържа правото да оттеглиш сключения договор без санкции и правото да платиш по-рано дълга си. Както и правото на равна годишна лихва. В момента успях да убедя страните-членки да подкрепят това, което предложих, получих тяхната подкрепа, но в момента е в Парламента, което е нова степен на трудност. Но се надявам, че ще успеем."
БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини