Учат за аборт и клонинг в часове по религия

Задължително обучение по религия до 7-и клас и избираемо до 12-и в училище предлага концепция, изготвена по заповед на вицепремиера и министър на образованието доц. Даниел Вълчев.
Тя ще бъде представена официално днес, след което вицепремиерът Вълчев ще обяви дали, кога и в какъв вид ще бъде въведена, пише „24 часа".

За или против аборта е религията, какъв трябва да е бракът, какво е отношението на религиите към евтаназията и генното инженерство ще се дискутира в часовете по религия за 10-и клас.

Ще се засегнат и проблемите за наркоманията и самоубийствата.

Децата от 1-и до 4-и клас пък ще учат морал, в 5-и - история на религиите, а от 6-и до 12-и да се учи храмова култура, свети места, личности и текстове.

Концепцията е подготвена от обществен съвет, формиран за създаването на програмите по религия.

В него участват 10-има преподаватели и учители - филолози, богослови, арабисти.

Председател е историкът проф. Георги Бакалов.

"Възможно е това да стане още тази есен.

Тогава включването на предмета в общата програма ще е поетапно - тази година да се учи само в 1-и клас, догодина - да се прибави и 2-и и така за 12 г. да обхване целия курс", обясниха от просветното министерство.

Документът предвижда религията да е задължителен предмет от 1-и до 7-и клас и избираем - от 8-и до 12-и.

Планира се в първите седем класа учениците да имат по 1 ч седмично, а в гимназиалния курс - по 2 ч седмично като задължително- или свободно избираема дисциплина.

Има вариант и часовете да са 6 седмично, ако е профилиращ предмет.

Мотивите за задължително обучение по религия в клас са няколко.

Сред тях са осигуряване на нравствено възпитание, морална образованост, която да предпази учениците от наркотици и движения, изповядващи религиозен фанатизъм, и уважение към вярата на другия.

На децата да не се налага конкретно вероизповедание, а да се запознаят с различните религии - християнство, юдаизъм, ислям и будизъм, чрез историята, обредите, архитектурата, музиката, отношението им към съвременните проблеми, е виждането на председателят на обществения съвет проф. Георги Бакалов.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини