17 °C

Изоставянето на деца в България

"Изоставянето на деца в България е социален и културен проблем." Това обясни депутатът от НДСВ Антония Първанова по време на среща с Белгийска делегация, която е в страната, за да се запознае със състоянието на социалните домове.
Поводът за посещението на делегацията от Белгия стана филмът на ВВС за Дома за деца с увреждания в село Могилино. Председателят на групата за приятелство между България и Белгия Христина Христова, която е депутат от НДСВ, обясни, че централната власт е решена да намалява броя на специализираните институции, но въпреки това среща съпротива от местните власти.

"Кметовете на населените места, където има такива домове се обявяват против закриването им, защото гледат на тях като на работни места."

Тя посочи, че въпреки всичко усилията на държавата са насочени към развитието на алтернативни програми за отглеждане на изоставени деца.

Едно от тях е формата на професионалните приемни семейства, които получават финансови стимули, за да се грижат за децата. "От 2001 г. до 2007 г. децата настанени в домове са намаляли с 31%", отбеляза и Донка Михайлова от Коалиция за България.

Антония Първанова обясни като един от основните проблеми за съществуването на социални домове факта, че ромите традиционно изоставят децата си.

"Те не желаят да се грижат за тях, а в същото време български семейства не осиновяват деца от ромски произход. След като няма кой да се грижи за тях, държавата е длъжна да полага усилия в тази насока", заяви Първанова.

"Заради този социален и културен проблем е възможно да има домове като този в Могилино", каза още тя.Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини