20 °C

Половината университети ще приемат с матури

Половината от университетите в България ще приемат студенти с оценките от задължителните матури. Това обяви министърът на образованието Даниел Вълчев след заседанието на Съвета на ректорите. По данни на министерството 24 от 51 висши училища ще признават зрелостните изпити от предстоящата кандидатстудентска кампания, без да конкретизират кои са те.


В повечето висши училища оценките ще важат само за някои специалности. Навсякъде приемът ще става и с кандидатстудентски изпит, като при класирането ще се взима по-високата оценка.


Академичните съвети на част от 24-те университета все още не са гласували официално признаването на матурите. Вълчев ги призова да го направят до 10 - 12 февруари, защото до края на месеца зрелостниците трябва да изберат втория си матуритетен предмет.


Матурите ще са вход за всички специалности в Техническия университет в София, Русенския, Шуменския, Югозападния университет в Благоевград, Бургаския свободен университет, Варненския свободен университет, Икономическия университет във Варна, Университета по хранителни технологии и Аграрния университет в Пловдив.


Двете най-големи висши училища - Софийският университет и Университетът за национално и световно стопанство, все още нямат решение на академичния съвет по въпроса. Ректорите им заявиха, че най-вероятно матурата по български език ще замести изпита по литература при кандидатстването за журналистика. В Стопанската академия в Свищов ще се влиза с оценките от зрелостните изпити по математика и география. Ако ръководството обаче прецени, че матурата по тези предмети е била прекалено лесна, бележката от нея ще се умножава с коефициент 0.9, за да даде по-голям шанс на кандидатите, издържали успешно приемния изпит. В Нов български университет отличниците от матурите ще влизат без изпит, а останалите ще трябва да се явят на тест, като за бала ще се зачита по-високата оценка.


Във Великотърновския университет (ВТУ) бележката от зрелостния изпит по литература ще се взима като балообразуваща за всички специалности, за които трябва оценка по предмета от дипломата. Единствено матурите по чужди езици ще са равностойни на приемните конкурси, обясни ректорът проф. Пламен Легкоступ. Матурите не могат да заменят кандидатстудентската кампания, защото не сме сигурни, че стандартите за всички ученици ще са едни и същи, смята той. Той изказа подозрението, че дори оценяващата комисия да е национална, квесторите по места ще могат да помагат на абитуриентите при тестовете. В медицинските университети в София, Плевен и Пловдив с матури ще може да се кандидатства само в направление "Здравни грижи".

Източник: dnevnik.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Smolyan.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини