Криптирайте!

Няколко десетки представители на Интернет обществото издигнаха протестни лозунги в градинката срещу Телефонната палата.
„Не на подслушването по интернет" и „Който заменя свободата за сигурността, накрая губи и двете" са двата основни лозунга, с които се протестриа срещу плановете МВР и ДАИТС да следят електронната ни поща и разговорите, които провеждаме по Интернет.


Лидерът на „Електронни граници" Богомил Шопов, който е и организатор на протеста заяви, че чрез акцията се стремят да покажат на държавата, че трябва да уважава личното пространство на хората и правото им на лична информация.


Един от протестиращите коментира, че много хора вече използват метода на криптирането, което е много висока защита на данните и ако е направено качествено, няма как да бъде разчупено.

По думите му обаче ако информацията не е защитена по този начин, държавата би могла технически да се добере до нея.


Друг от организаторите определи една такава намеса като „глупава", тъй като няма как да се свържи IP адрес на компютър с определен човек.
Освен това поради наличието на вируси няма как да се разчита на достоверността на информацията.


Още в началото на протеста, който се провежда от 12.30 до 14.30 секретарят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения слезе и покани Шопов и още двама представители от протестиращите на разговор с експерти от Агенцията.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини