Европа да чуе протеста ни, иска интернет общността

У нас няма консенсус за прилагане на европейската директива 2006/24/ЕО, във връзка с която МВР издаде наредба за проследяване на електронните комуникации.

Интернет активистите ще действат на европейско ниво за отмяна на директивата, тъй като в България само се прилага законодателството на съюза.

Директивата е нова, тя се прилага в държави като Испания, Великобритания, Германия, които са били заплашени от терористични атаки, каза Димитър Станчев, цитиран в официалната информация от ДАИТС. Директивата е приета преди приемането на страната ни в Европейския съюз и наши експерти не са участвали в обсъждането й, твърди още Станчев.

Това, което държавата е постигнала, е да поиска отсрочка с година и половина на прилагането и срокът за българските интернет доставчици сега е 15 март 2009 година.

Според европейското законодателство най-ранният срок, в който може да се мисли за промени в директивата, е 2011 година, когато ще бъде натрупан достатъчно опит от нейното прилагане.
Събирането на данни за гражданите е агресивен метод за навлизане в личния живот на всеки българин, заяви по-рано през седмицата в писмо до медиите Богомил Шопов, лидер на Организацията за отворен код, свободен софтуер и бизнес "Да на FOSS".
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини