10 теми, по които светът трябва да знае повече

Департаментът по обществена информиране към ООН публикува списък, озаглавен „Десет теми, за които светът трябва да знае повече".

Списъкът е традиционен и се формира с цел да се привлече вниманието на държавите към проблемите, които според ООН представляват опасност за човечеството, но поради различни причини те не са достатъчно добре оценени.

Тази година в списъка на ООН са трите горещи точки - Афганистан, Судан и Уганда.

Военните конфликти прозират в още една точка от списъка- проблемът с войниците - момичета. Става въпрос за девойки, които насилствено се въвличат във военните конфликти или като участници във бойните действия, или като секс-робини.

В списъка с проблемите, попадат и две опасни болести. Това са маларията, която продължава да убива ежегодно повече от милион души по цялата планета. Другата болест това е птичият грип и опасността от пандемия на това заболяване.

Друг важен проблем на човечеството, според ООН, това е наличието на 15 милиона души, които не са защитени от никакви закони и държавност. Като цяло става въпрос за хора, които живеят в зоната на конфликтите, бежанци и емигранти.

Сред десетте горещи проблема попадат още климатичните промени, които довеждат до все по-чести и по-силни природни стихии и бедствия. В доклада на ООН се отбелязва, че хората започват да възприемат природните бедствия като нещо нормално и обичайно.

При публикуване на списъка се подчертава, че десетте теми не са подредени по значимост и са еднакво важни за света.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини