Измислиха нов метод за деца по поръчка

Разработен е нов метод за клониране, който е по-малко трудоемък от способа, благодарение на който беше създадена овцата Доли.

Във връзка с това възникнаха съмнения, че той може да бъде използван за обработка на човешки ембриони с цел формиране на деца "по поръчка" – започвайки от Алберт Айнщайн и завършвайки с човек с каквато и да е сексуална ориентация. За тази цел е необходимо само да се "вкара" необходимият набор от гени. Учените, които чрез този метод са получили мишки от клетки на възрастни екземпляри, са открили, че тази технология е много по-ефикасна от способа, използван при създаването на Доли, а страничните ефекти са по-малко – следователно той повече подхожда за използване при човека, пише "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

За клонирането на мишки учените са вкарали кожни клетки, взети от възрастна мишка, в тъканта на ембрион в ранен стадий от развитието си, получен чрез екстракорпорално оплождане (ЕКО). Някои от бебетата са се оказали частични клонинги на донорите, а някои, като Доли – стопроцентови.

За разлика от "метода Доли" обаче този способ е толкова прост и ефикасен, че възникват опасения – в клиниките, в което се практикува човешко ЕКО, от него могат да се възползват, за да помогнат на бездетни съпружески двойки, които си мечтаят за напълно "свое" в биологично отношение дете.
През последните дни един от учените каза, че безразсъдният опит за прилагане на този метод при хората сега е напълно реална перспектива, която не бива да се игнорира.

"Този метод е неетичен и небезопасен, но е възможно днес някой вече да го прилага", каза Робърт Ланца, директор по научните въпроси в американската компания Advanced Cell Technology, която работи в областта на биотехнологиите.

"Клонирането засега не е навлязло в живота ни. Новият метод обаче е технология, благодарение на която можем фактически да произвеждаме деца. Ако тя се приложи върху хора, това ще бъде много знаменателно и ще създаде маса проблеми", каза доктор Ланца, чиято компания е в авангарда на изследванията на стволовите клетки и методите за препрограмиране на клетки.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини