Барабанистите са родени интелектуалци

Шведски учени са накарали доброволци да тактуват с барабанни палки. След това са ги подложили на тестове за интелигентност и са установили, че онези, които имат най-добро чувство за ритъм, са получили най-високи резултати, съобщи в. "Дейли телеграф".

Проф. Фредерик Улен от Каролинския институт в Стокхолм е стигнал до извода, че съществува връзка между степента на интелигентност, чувството за ритъм и тази част от мозъка, която се използва при решаване на проблеми.

За изследването проф. Улен и Гай Медисън от университета в град Умео (Швеция) са помолили 34 мъже на възраст между 19 и 49 години, които си служат с дясната ръка, да тактуват с палка на определени интервали.

След това са ги подложили на психометричен тест, съдържащ 60 въпроса и задачи. Изводите на специалистите са, че хората с висока степен на обща интелигентност тактуват по-стабилно и освен това имат по-голям обем бяло вещество в мозъка си.

То съдържа връзки между отделни части на мозъка. Сканирането на мозъка е показало, че той използва голям брой зони, за да слуша музика. Лявото полукълбо преработва ритъма и основния тон, докато дясното отговаря за тембъра и мелодията. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини