Дончев: В доклада на ОЛАФ няма нищо притеснително

В доклада на ОЛАФ за злоупотреби с еврофондовете за България няма нищо притеснително, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. "Добре е човек да се придържа към старомодния навик да се чете, преди да се говори. Нищо от написаното в доклада не е изненада за мен или колегите ми, но чисто политически това е един от опитите да бъде търсена нова опорна точка за опозиционност", заяви Дончев. 
През седмицата стана ясно, че България е сред трите страни в ЕС заедно с Румъния и Унгария с най-много сигнали за злоупотреби с парите от оперативните програми. Вицепремиерът изтъкна обаче, че не може да се направи класация коя държава е нарушила най-много правилата. "Няма такава класация на кое място сме, защото повод за спекулациите е броят на сигналите – което не съответства на твърдението колко е корумпирана съответната държава. За България те са 34 - колкото са и в Германия", заяви Дончев. В доклада на Европейската Сметна палата също няма нищо, което да притеснява България, въпреки обичайно критичния тон на Сметната палата, твърди още вицепремиерът.
След финансовата и дългова криза консумативният модел на евросредствата, властвал десетилетия наред, вече не е същият, посочи Томислав Дончев, според когото все повече се мисли за ефекта на всяка инвестиция или колко евро носи като ефект всяко вложено първоначално евро. "Т.нар. рециклирани пари са нова тенденция и разликата от грантовото финансиране е, че при финансовия инженеринг парите са по-близо до традиционните кредитни инструменти. Но това предполага от всяка инвестиция да се търси ясен икономически сценарий парите да бъдат върнати, как всяка инвестиция да носи ползи", разясни вицепремиерът.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини