Базисен доход от 250 лева на дете и 500 на възрастен е възможен у нас

Базисен доход от 250 лева на дете и 500 на възрастен. Това е възможно в България според изчисленията на Българския съюз за директна демокрация. Въпросът беше повдигнат, след като в Швейцария на референдум беше отхвърлена идеята за базисен доход от 2500 франка. 

Според Лилия Делирадева от Българския съюз за директна демокрация швейцарците са отхвърлили идеята заради зле проведена разяснителна кампания. 

 „Част от заблудата, поради която беше взето това решение е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите”, заяви Лидия Делирадева. 

По думите ѝ хората са мислили, че ще бъдат увеличени данъците на работещите, за да бъдат дадени пари на бедните, а това не е така.

Парите ще дойдат от Брутния вътрешен продукт, който е наличен във всяка една държава, включително и в България”, заяви Делирадева. 

Според нея в България може да се въведе такъв базов доход – по 500 лева за възрастен и 250 лева за всяко дете, независимо от броя на децата в семейството. 

Така, ако едно семейство с пет деца, взима такъв базов доход, изчисленията сочат:

„250 лева по пет, плюс за родителите по 500 лева, излиза сума, с която едно семейство може да се издържа”, заяви Делирадева. 

Според бившия социален министър Иван Нейков това е една много красива илюзия, много чуваема в едно бедно общество.

„Такъв безплатен доход в България има от десетилетия – има безплатно образование, безплатна система за социално подпомагане, безплатна бърза помощ. Всичко това са услуги, дейности, които хората получават”, заяви Нейков. Според него, ако един ден се решава такъв въпрос в България, трябва да решим дали всички тези услуги ще са платени и ще получаваме просто една сума и толкова. 

„Източникът на такива пари са данъците. Тези пари идват от бюджета на държавата, а за да влязат в бюджета е през данъци”, заяви Нейков. „Нашата данъчна система не позволява отделянето на ресурс, по-голям от сегашния за социално подпомагане, грижи, услуги”. 

Източник: http://novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини