Арт проект "Нашарени баири", сътвориха от подръчни материали ученици в Смолян


    В Смолян беше открита арт инсталация на пешеходния мост в центъра на града. Два поредни дни ученици от Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян работиха със специалисти от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС – София. Творческата изява на младите хора е част от национална инициатива – Проектът „Паралелни стъпки, паралелни пространства”, финансиран от Фондация „Америка за България“.

    Младежите използваха подръчни материали – летви, желязо, тел, разноцветни платове. След теоретичен модул, дискусия и обмен на идеи, беше избран проект за реализация под надслов „Нашарени баири“. Модулите напомнят силуета на планинските склонове, но всъщност са нов прочит с езика на модерното изкуство. Цветовете нахлуват в ежедневието ни, провокират ни да погледнем с детски очи към познатата и близка планина. Пространството на моста се разчупва, пренарежда и превежда минаващия през ново измерение.

    По думите на Добрин Атанасов – преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и координатор в Център АЛОС, този проект стартира преди пет години и е културно-образователна инициатива, насочена към млади артисти, ученици и студенти в сферата на визуалните изкуства. Главната му цел е да подпомогне художественото образование в България. В рамките на проекта се инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование – за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Добрин Атанасов откри инсталацията заедно със Симеона Савова-Коруева – директор на ПГ за приложни изкуства-Смолян.

    Арт инсталацията в град Смолян е първо по рода си събитие и се реализира от Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян в партньорство със Сдружение „Фън ин дъ маунтин” и с финансовата подкрепа на Програмата за младежки дейности на Община Смолян. Модулите ще останат на моста колкото е възможно по-дълго.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини