Вижте как растение пие вода от въздуха в пустинята (видео)

Екип учени използва електронна микроскопия и високоскоростна фотография, за да документира наноструктурата на листата на пустинни растения. Така успяват да видят как точно растението събира водни капчици от въздуха.

В малките канали на един вид мъх, наречен Syntrichia caninervis се събира капчица по капчица вода и така растението оцелява в пустинята, където рядко вали. Растението, което събира вода с листата си, вместо чрез корените, също така може да се рехидратира от сухо състояние, когато се появи влага. Учените вярват, че изследването би могло да е от полза за производствения сектор.

Изследователите са международен екип от Университета на Юта, Brigham Young University и Института по екология и география на Китайската академия на науките. Те наричат тази система "събиране на вода с главата надолу", a материалът е публикуван в Nature Plants. Всеки лист събира влага, благодарение на власинките, които реагират на атмосферна влага, мъгла и дъжд. Изследователите установили, че власинките всъщност имат наноканали, в които се улавя буквално всека молекула вода, а след като общата капчица стане достатъчно голяма, в крайна сметка се плъзга към тялото на растението. Видеото, заснето през микроскоп, показва полупрозрачните власинки - с дължина от 0,5 до 2 мм, в действие.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини