Бой и секс в затвора в Белене, министър Захариева сезира прокуратурата

Ужасяващо насилие има в затвора в Белене. „Нещата там са извън всякакъв контрол. Има издевателства, извращения над други затворници", разказа бивш затворник пред бТВ.

Командват затворниците с по-големи мускули и тези, които разполагат с повече финанси, твърди още мъжът.

"Няколко човека се събират и бият някого. Просто защото нямат какво да правят. Скучно им е и си го записват. Да си го пускат и да се смеят. Уреждат си боксови мачове, порно сцени си правят”, описва затворник ежедневието зад решетките. Много от затворниците били посрещани с изнасилване. Надзирателите обикновено са на 5-6 метра разстояние, но „гледат да не се набъркват” и се правят, че не чуват. 

Настоящи и бивши затворници твърдят, че правосъдието е дадено в ръцете на силните директно от ръководството на затвора. По думите им няма как началникът на затвора и надзирателите да не знаят какво се случва.

"Министърът на правосъдието Екатерина Захариева веднага сезира прокуратурата след кадрите на насилие от затвора Белене, които излъчи bTV в предаването „Тази сутрин“ и същевременно незабавно разпореди проверка от страна на Инспектората на министерството по Закона за администрацията", съобщиха от министерството.

По информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) част от кадрите, които бяха показани в предаването, са от 2013 г. Още тогава във връзка с тях, директорът на затвора е подал сигнал до Районната прокуратура в Левски. Незабавно е образувано досъдебно производство и наказателно дело, а Районният съд в Левски вече е постановил осъдителна присъда по случая. Лишеният от свобода Д. М. е осъден на 4 г. лишаване от свобода затова, че на 30 септември 2013 г. в затвора-Белене в 3 килия на VІ-ти отряд извършил полови сношения и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол. К. Х., в съучастие като съизвършител с И. И. Е извършил полово сношение с лице от същия пол, поради което е осъден на 4 г. затвор. И. И., в съучастие като съизвършител с К. Х., е извършил полово сношение с лице от същия пол, поради което е осъден на 4 г. затвор.
По представена докладна записка от началника на затвора – гр. Белене за периода от 1 януари 2014 г. до настоящия момент са постъпили 80 сигнали и жалби, по които е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. 

10 от тях са регистрирани в „Регистъра за травматични увреждания на лишените от свобода и задържаните под стража“ към Медицинския център в затвора – гр. Белене. За всички случаи са уведомени съответните прокуратури - Окръжна прокуратура гр. Плевен, Районна прокуратура гр. Левски и ГДИН.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини