Австрия: България прави най-доброто за справяне с миграцията

България и Австрия споделят общи позиции по редица въпроси от европейския дневен ред, бе констатирано при посещението на външния ни министър в Австрия.

Един от основните приоритети на българското правителство е гарантирането на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и доставчиците. 

Изграждането на липсващите междусистемни връзки и инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа, както и възможностите за достъп до терминали за втечнен газ са в основата за преодоляване на енергийната зависимост на България и на региона, заяви българският външен министър Даниел Митов по време на срещата с австрийския си колега Себастиан Курц, съобщи МВнР. 

Министър Митов е на двудневна работна визита в Австрия. По време на разговорите двамата външни министри обсъдиха двустранните отношения, общата визия и интерес на двете държави за сътрудничество в рамките на Дунавската стратегия на ЕС имиграционния поток на стария континент. 

"Отличните двустранни отношения и добрата ни комуникация в международни организации са символ на споделяните общи позиции по важните въпроси за Европа", изтъкна министър Митов. 

От своя страна министър Курц добави, че Австрия е сред най-големите инвеститори в България и изрази надежда политическите и икономически отношения между двете страни да бъдат засилени и развивани. 

В контекста на миграционната криза българският първи дипломат отбеляза, че страната ни прави всичко възможно, за да опази ефективно външната граница на ЕС. По думите му три са важните стъпки, които ЕС трябва да предприеме: "Първо, Съюзът трябва да възприема себе си като едно цяло - всички 28 държави заедно да опазим границите си. Второ, нужна е безкомпромисна битка с трафикантите на хора - трябва да прекъснем мрежите, които те развиват в рамките на ЕС, а и от началото им, в страните на произход. Трето, трябва да унифицираме на европейско ниво политиките на миграция и убежище и да създадем единна политика по репатриране и връщане към държавите на произход". 

Като външна граница на ЕС България прави най-доброто, за да се справи с миграционните потоци, заяви от своя страна Себастиан Курц. 

Той коментира още, че страната ни е изказала подкрепата си към прилагането на австралийския модел в частта му за неотказната борба с трафикантите на хора. 

"Трябва да затворим нелегалните каналджийски пътища и да се върнем към установения модел на ясно и легално пресичане на граници", добави австрийският външен министър. 

Сред останалите обсъдени теми по време на срещата между министър Митов и министър Курц бяха ситуацията в Украйна и санкциите срещу Русия, споразумението ЕС-Турция, предстоящия референдум в Обединеното кралство, както и европейската интеграция на Западните Балкани.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини