11 германски депутати са с полицейска закрила

11 германски депутати от турски произход са поставени под полицейска закрила след получени смъртни заплахи, съобщи Би Би Си.

Те са сред гласувалите резолюцията на Бундестага,която признава за геноцид избиването на арменци в Османската империя през 1915 г.

На 2 юни германският Бундестаг единодушно (само с един глас против) прие резолюция, с която обявява за геноцид избиването на арменци в Турция през 1915-1916 година. 

Германското външно министерство препоръчва на тези депутати да се въздържат от пътувания в Турция, където те са остро порицани.  а кметът на Анкара ги обвини в туитър, че са забили нож в гърба на турците, предаде БНР. 

Президентът Ердоган също не спира да се гневи на германските депутати от турски произход. Те не били никакви турци и трябвало да си направят кръвен тест. 

Онова, което Ердоган си позволява по адрес на германските парламентаристи с турски корени, възмути Берлин.

Турският президент обяви, че депутати като Йозан Мутлу (Зелените), Махмут Йоздемир (ГСДП), Джемиле Юсуф (ХДС) и някои други нямат право да се наричат турци. 

"Заплахите за убийство и апелите за кръвен тест са просто отвратителни", заяви председателят на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу пред агенция ДПА.

За щастие, от 1945 година насам никой вече не се опитва да определя хората по кръвта им. Това е абсолютно неприемливо, каза още той. 

Преди това Ердоган оклевети германските депутати от турски произход, гласували за резолюцията, като "рупор на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК)". Те били "маша в ръцете на терористите на германска земя". 

Коментарът е споделен от много турски националисти, някои от които са отправили смъртни заплахи.

Правителственият говорител Щефен Зайберт коментира тези думи сдържано и хладно: "За нас е абсолютно непонятно, че се търси някаква близост между германските парламентаристи с турски корени и въпросната терористична организация." 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    3 0
    14:40, 12 юни 2016
    Не прави никакъв тест глупако прост рязан,защото днк теста ще покаже,че 80% сте с българска кръв и тогава трябва да се оплачеш на арменския поп,който му е през оная работа...такава нация "турци" не съществува ,тя е прецедент на българомохамеданина ататюрк,защото се е чудел как да я кръсти тази каращисана държава...
Последни новини