Учените за втори път „уловиха” гравитационни вълни

Учените, участващи в международния проект LIGO Scientific Collaboration, съобщиха, че за втори път са регистрирани гравитационни вълни, предадоха информационните агенции.

Съществуването на такива вълни беше предсказано от Алберт Айнщайн, но доскоро липсваше експериментално потвърждение.

 Както и при първото регистриране на гравитационни вълни, при втория случай те също са били породени от сливането на черни дупки, съобщават информационните агенции.

„Важното е, че вторият сигнал беше породен от черни дупки с относително малка маса, което е доста по-близко съответствие на теоретичните предвиждания. Сега можем да сме по-сигурни, че първото събитие не е било някакво рядко изключение.” – обобщава професор Фарид Халил.

Откриването на гравитационните вълни може да има практически приложения.

Те могат да се използват за откриване на астероиди в близост до Земята. Това може да стане като се използва монтиран на кораб сензор, програмиран да съобщава за движещи се обекти.

Друго възможно приложение е чрез свръхчувствително оборудване на борда на космическа станция да се направи точно измерване на гравитационната константа G.

През март Европейската космическа агенция започна изпитания на технологии за откриване на гравитационни вълни в космическото пространство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини