Рев на бебето-мече спасил живота на Панайот, целият в кръв, сам се добрал до селото

    Облян в кръв от раните, нанесени от мечка днес след обяд, 55 годишният Панайот Парев от село Люлка сам успял да се слезе от гората и да се добере до селото, за да търси помощ. Там среща горския стражар Милко Сталев, който веднага го качил на личната си кола, за да го докара в болницата в Смолян, а по пътя срещнали линейката на Спешна помощ. По пътя той успял да разбере какво се е случило в планината при срещата със звяра.

    Ето какво разказа горският стражар за Смолян БГ вести.нет.

    „Мечката го нападала в гората изненадващо, докато си вървял по пътеката, животното изскочило от храстите и го връхлетяло изотзад. Реално се е борил с мечката“, разказа Милко Сталев, който също живее в Люлка. „Беше целият в кръв, изплашен беше, по гърба имаше рани. Сам се е добирал до пътя, след борба с животното, при която успял да се отскубне и избяга. С раната, сам слиза до село.“

    По пътя пострадалият Панайот разказал още, че успял да се спаси, защото възрастната мечка чула рева на малкото си от храстите и тръгнала към нето. Това дало шанс на ужасения човек да хукне и да се спаси, извървявайки километри до махалата сам . Около 18 часа в четвъртък, пострадалият беше приет в смолянската болница.

    Горският стражар не крие, че хората в региона се страхуват и знаят, че ги дебне опасност.

    „Знаем, че има мечки, Балкан е. Рано или късно, всички знаем, че ще се стигне до тук. Аз съм горски стражар, непрекъснато обикалям горите, не съм се стрещал с мечка, но семейството сме понасяли много щети от мечки, защото жена ми е земеделски производител“, разказа за неволите на живеещите в малкото селце Люлка, които обаче са валидни за всички родопчани.

    Панайот е с тежки разкъсни рани по ръката, зъбите на звяра са разкъсали сухожилията на дясната му ръка и плътта е откахапа до кокал.  

    Според лекарите в Спешното отделение състоянието на пострадалия е стабилно и животът му е вън от опасност, но ще се наложи сериозна шиене на раните от травматолог. Пострадалият има охлузвания по главата, оплакал се и от болки в гърба. Панчо, както го познават хората в района е дъгогодишен гъбар, от години цялото му семейство се препитава с бране на диворастящи гъби и познава гората като петте си пръста.

    Двамата му синове Альоша и Алексей са категорични, че баща им е извадил голям късмет.

    „Трудно се отърваваш от мечка, направо си е късмет за баща ми“, каза 30 годишният Алексей, който заедно с брат си и баща си по цяло лято са из гората и не крият, че се страхуват, но нямат избор.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини