Оперираха нападнатия от мечка Панчо, като оздравее със страх, но се връща в гората, гледа 4 деца

    Днес 55-годишният мъж от смолянското село Люлка, който по чудо оцеля след сблъсък с мечка, беше опериран в смолянската болница. Панайот Парев получи тежки разкъсни рани до костта на ръката, целият му гръб е осеян със следи от мечите нокти, но състоянието му е стабилизирано и няма опасност за живота му. От екоинспекцията в Смолян съобщиха, че са предприети мерки, но на този етап не се обмисля да се иска разрешително за отстрел, защото става въпрос за майка с малко мече.
    Родопчанинът се препитава с гъбарство и добив на дърва и както обикновено в злополучния 16 юни бил в гората, доста далеч от родното село Люлка. Около 17 часа поел обратно към дома, но на пътеката го връхлетяла мечката.

    “ Тъкмо излизам на едно завойче и тя на 15 метра до мене, изрева са и веднага към мен, атакува ма за три секунди, на четири беше при мен. Яз си подадах ръката, хапна ма, ама с такава сила, събори ма и падна под брега”, разказа след оперативната интервенция Панчо, който е категоричен, че звярът е бил огромен. Той признава, че няма особено ясен спомен как точно е успял да издрапа обратно до малката пътечка и да хукне, но видял и чул мечето да реве и това му дало шанс, защото мечката го изпуснала от внимание.

    Въпреки жестоките болки от разкъсаната ръка и охлузванията по тялото, облян в кръв гъбарят успял да се добере до Люлка, откъдето е подаден сигналът до телефон 112. Това е първото нападение на мечка върху човек в района. Хората в Люлка и съседното село Сивино се страхуват, но не смятат, че мечката е стръвница.
    Според кмета на село СивиноАсан Даракчиев всички са виждали мечка от далече, но не е нападала, а инцидента с Панчо е станал заради малкото мече.

    Разказва, че и друг път е срещал мечка в гората, но не е имал „близка среща“ с нея. Трудно му е да мисли как ще продължи да ходи в гората, за да бере диворастящи гъби и плодове, но е безработен , а 4-те му деца трябва да се издържат.

    „То в началото ша ма е страх, после. ..Ам, берем боровинки, гъби, пак какво да правим, на село няма друго”, разсъждава примирено човекът, който определено е късметлия оцелявайки от лапите на разярения звяр.
    От екоинспекцията в Смолян вече са предприели мерки, групата за бързо реагиране е обходила района, заложени са и фотокапани. За сега обаче не се обмисля искането на разрешение за отстрел, защото става въпрос за майка с малко мече и няма други прояви.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини