Джон Кери говори с дипломати, поискали удари против Дамаск

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна вчера с американски дипломати, критикували политиката на правителството към Сирия, предаде АФП, цитирана от БТА.

Около половин час е продължил разговорът съ служители на Държавния департамент, предложили САЩ да започнат бомбардировки против режима на Башар Асад.

Петдесетина дипломати подписаха миналата седмица меморандум, в който настояват Вашингтон да употреби сила в Сирия.

Те смятат, че президентът Барак Обама трябва да се реши на бомбардировки срещу режима на Башар Асад, за да го принуди да преговаря за мир. Много дипломати са на мнение, че САЩ трябва да предприемат по-твърди действия, за да спрат клането в Сирия, разкъсвана пет години от гражданска война.

Вчера Кери нарече много добър подписания от тях текст, но наред с това изрази и своето мнение, каза неговият говорител Джон Кърби, без да коментира съдържанието на поверителния меморандум.

"Държавният секретар остана с впечатлението за добра дискусия, която си е заслужавала. Той оцени изказаните от тях мнения", добави говорителят.

Засега обаче няма никакви индикации, че президентът Обама, който ще напусне Белия дом през януари догодина, възнамерява да направи такъв завой в политиката към Сирия, отбелязва АФП.

Американската армия участва във военни действия в Сирия, но нейната авиация и подкрепяните от нея бойци се сражават против терористите от "Ислямска държава".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини