Гайдарят Костадин Илчев и родопската гайда са вписани в листата за нематериалното културно наследство на България

    Две кандидатури от област Смолян са одобрени за новите 10 попълнения и елементи от нематериалното културно наследство на България – в категория „Традиционно пеене и свирене”.  Индивидуалната номинация, излъчена от РИМ „Стою Шишков” – Смолян е гайдарят Костадин Илчев- "самобитен продължител на родопската гайдарска традиция”.

    В същата категория - „Родопската гайда – магията на планината”, като групов носител „Гайдарски състав”, е кандидатурата излъчена от НЧ „Родопска просвета -1923”- Девин.

    Те бяха сред отличените  на церемония в Галерия „Средец” на Министерството на културата на 23 юни 2016 година, която беше финалът на Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“ – етап 2016.

    Национална експертна комисия е прегледала всички подадени 41 кандидатури, от които са излъчени предложените нови 10 елемента, след което са предоставени за утвърждаване от министъра на културата, за да бъдат вписани в Националната листа на нематериалното културно наследство.

       Организациите, предложили кандидатурите и поемащи ангажимента, свързан с тяхното съхраняване и популяризиране, са удостоени от министър Рашидов  с голямото отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на цар Симеон Велики. Връчени бяха и специални грамоти за приноса в опазването и популяризирането на националната културна идентичност и по повод вписването на съответния елемент в Националната листа. 

            

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини