Контрейлс все пак влияят на климата, установиха учени

Американски и британски учени установиха, че инверсионните следи от двигателите на самолетите, известни като контрейлс активно влияят на климата, а за откритието съобщава Nature Communications.

Инверсионните, или кондензационни следи (contrails) на самолетите за пътеки кондензираща водна пара след движещите се в атмосферата летателни апарати. При ясно време те изчезват достатъчно бързо и влиянието върху околната среда е минимално. Но при висока облачност ситуацията се оказала различна.

Учените събрали данни по маршрутите на полетите и определили разликите в оптическата плътност на облаците (колко светлина преминава през тях) чрез спътници с лазерно оборудване. По маршрутите Хонолулу - Лос Анджелис и Сиатъл - Сан Франциско било установено съществено увеличаване на оптичната плътност на перестите облаци около оставяните от самолетите контрейлс. 

През 2009 год. еколозите потвърдиха, че самолетите са причина за около 20% от увеличаването на температурите в района на Арктика. Приносът им за затоплянето в глобален мащаб е 4-8 процента.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини