Гъбички и алергии ни дебнат от басейните

Лятото вече е тук и много хора търсят най-доброто решение за справяне с жегите. Съвсем естествено, едно от най-предпочитаните места са басейните. Обществените басейни обаче крият много опасности и могат да ни докарат куп здравословни проблеми, предупреждават лекарите.

Най-често отдихът край водата причинява проблеми с кожата като гъбички, обриви и алергични реакции.

"Гъбички има най-вече около басейна - в разстояние до 1 метър, защото там е мокро и хората стъпват боси, както и по трамплините“, обяснява пред "Труд" дерматологът от Университетска болница "Александровска" доц. Жана Казанджиева.

"Количеството микроорганизми, които носим във и по тялото си, са около 1 кг и 400 грама и голяма част от тях са по кожата - гъбички, бактерии и други. Когато сме във влажна среда, те започват да се размножават неконтролируемо и предизвикват оплаквания - силен сърбеж, зачервяване, нацепки между пръстите, засягат се и ноктите", обяснява още доц. Казанджиева.

По думите й много често се появяват и алергични реакции като контактен дерматит от дезинфектантите, особено при хора със суха кожа. Те се изразяват в ситни сърбящи пъпчици по цялото тяло.

Разбира се кожните изгаряния от слънцето са друг проблем, който не бива да се пренебрегва. "Най-тежките изгаряния се получават на ръба на басейна, тъй като слънчевите лъчи се отразяват във водата", каза още специалистът и предупреди, че в часовете от 11 до 17 тези места трябва да се избягват.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини