Древният компютър от Аникитера имал ръководство на потребителя

    Благодарение на високите технологии за сканиране, 2000-годишните надписи по механизма Антикитера са по-четливи от всякога. Изследователите на древния гръцки "компютър" разкриват още информация за устройството и неговите възможни употреби.

    От изваждането на първите фрагменти на устройството край бреговете на гръцкия остров Антикитера през 1901 г. до наши дни учени и историци се опитват да разгадаят предназначението на необикновения механизъм. Той е бронзов, с размерите на кутия за обувки и сложна система от 30 бронзови зъбни колела. Вероятно е строномически калкулатор, като с едно завъртане, древните гърци са можели да проследяват позициите на Слънцето и Луната, лунните фази, а дори и циклите на гръцките спортни състезания.

    По корозиралите метални фрагменти от механизма Антикитера и с невъоръжено око се виждат старогръцки текстове. Но през последните 10 години с новите образни техники, като 3D рентгеновото сканиране, по 82-те части са открити още невидими с просто око скрити букви и думи.

    Надписите върху капака на задната страна на устройството, съдържат опис на всички циферблати и какво означават те. По това учените заключават, че на предната част са били показани Слънцето, Луната и всички познати към онзи момент планети и тяхното движение през Зодиака. Те са били разположени в геоцентрична система с кръгови орбити около Земята, според надписа на задния капак. Изследователите предполагаха съществуването на тази функция и досега, но нямаха никакви физически доказателства за това, казва проф. Александър Джоунс от Университета на Ню Йорк.

    Последните за сезона гмуркания край остров Аникитера приключиха на 11 юни, и няма съобщения за откриването на повече парчета от загадъчната древна находка. Джоунс и неговите колеги наскоро публикуваха в специален брой на сп Almagest. поредица от статии за надписите по механизма.

    "Знаем, че е направен доста добре, но защо някой би искал да направи нещо такова?" казва Джоунс. "От моя гледна точка това е нещо, което много вероятно е било направено като учебно устройство, нещо, което не е за научни изследвания, а за преподаване на космология и всякакви свързани с времето неща в нашия свят." Вероятно е операторът да е разбирал как работят колелата в устройството, но за случайния наблюдател това би било загадка.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини