Исландия сътвори голямата сензация и изхвърли Англия от Евро 2016

Изображение 1 от 3

    Исландия сътвори една от най-големите сензации в историята на европейския футбол, след като отстрани Англия на осминафиналите на европейското първенство по футбол.

    Северняците се наложиха с 2:1 срещу напълно безидейната селекция на Рой Ходжсън и написаха златна страница в историята на своята страна.

    Единствените добри минути за "трите лъва" бяха първите пет, в които стигнаха до дузпа, която Уейн Рууни реализира. След това обаче исландците обърнаха мача и до края изиграха перфектно мача тактически, което им донесе напълно заслужен успех.

    В следващата фаза Исландия ще се изправи срещу домакина Франция.

    Срещата започна вихрено и още в четвъртата минута Рахийм Стърлинг бе изведен перфектно в наказателното поле и напредна, преди да бъде съборен от вратаря Ханес Халдурсон. Съдията веднага отсъди дузпа, а точен от нея бе капитанът на "трите лъва" Уейн Рууни.

    Още в ответната си атака обаче Исландия изравни по познат начин. Капитанът Арон Гунарсон превърна тъч в центриране в наказателното, топката стигна до връхлитащия Рагнар Сигурдсон, който бе оставен непокрит и вкара топката в мрежата.

    Шокиращото развитие на мача продължи и в 18-ата минута Йон Дади Бодварсон намери Колбейн Ситгурсон в наказателното поле. Нападателят стреля в долния десен ъгъл, Джо Харт не се намеси добре и топката мина под плонжа му, за да влезе за втори път във вратата му.

    До края на полувремето англичаните напълно контролираха играта, но не успяваха да пробият добре построената защита на съперника. Най-добрите положения за играчите на Рой Ходжсън дойдоха след удари от дистанция, при които обаче вратарят на северняците демонстрира отлични рефлекси. Най-опасните изстрели по посока на вратата на Халдорсон бяха на Деле Али и Хари Кейн, като първият прати топката над напречната греда, а шутът на съотборника му в "Тотнъм" бе спрян от Халдурсон.

    Втората част започна с логичен натиск на англичаните, но исландците съвсем не изглеждаха безопасни в атака и търпеливо изчакваха възможностите си за контра атака. В 55-ата минута след изпълнение на корнер топката стигна до Сигурдсон, който направи ефектна задна ножица, но ударът му бе право в тялото на Харт и той спаси.

    Продължителното владение на топката не помогна на "трите лъва" да създадат опасна ситуация, което накара Ходжсън след час игра да пусне Джейми Варди на мястото на Рахийм Стърлинг. Това не промени нищо в играта на тима и той продължи да е безидеен в атака, а в средата на терена Уейн Рууни бе напълно надигран от Гилфи Сигурдсон.

    При един от малкото проблясъци в английската офанзива Варди бе изведен пред наказателното поле, той напредна, но бе спрян с брилянтен шпагат на Рагнар Сигурдсон. Атаки от страна на исландците не липсваха, а в защите те продължаваха да са перфектни.

    В 83-ата минута Арон Гунарсон можеше да реши всичко в мача, след като при една контра атака се озова очи в очи с Джо Харт, но вратарят спаси добрия му удар. Малко след това Ходжсън смени Уейн Рууни с Маркъс Рашфорд и така отборът му започна да играе с четирима нападатели.

    Безсилието на англичаните обаче бе толкова голямо, че привържениците на тима започнаха да ги освиркват при някои отигравания. "Трите лъва" така и не успяха да намерят път към вратата на Исландия въпреки финалния си щурм и така отново отпаднаха безславно от голям турнир.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини