Рой Ходжсън напусна националния отбор на Англия

Рой Ходжсън подаде оставка като селекционер на английския национален отбор по футбол. 68-годишният треньор обяви оттеглянето си веднага след неочакваната загуба от Исландия (1:2) в осминафиналите на европейското първенство.

"Съжалявам, че всичко трябва да свърши по този начин, но тези неща се случват във футбола. Време е някой друг да се заеме с развитието на този изключително талантлив и гладен за успехи състав", заяви Ходжсън, който беше най-скъпоплатеният треньор на Евро 2016.

Неговият договор изтичаше след европейското и щеше да бъде удължен, ако "трите лъва" бяха сигнали до четвърфиналите. "Щеше да бъде чудесно за мен да остана още две години, но аз съм прагматичен и знам, че в този бизнес са важни резултатите."

"Изключително съм разочарован от този резултат. Не успяхме да стигнем до там, докъдето смятах, че имаме възможности да стигнем, а това определено не е приемливо", каза още Ходжсън, който записа 33 победи, 15 равенства и осем загуби начело на Англия.

"Гордея се с работата на моя екип и това, което постигнахме в тези четири години начело на Англия. Когато поехме отбора, средната му възраст беше над 30 години, а сега имахме най-младия състав в целия турнир. Това е едновременно забележително и вълнуващо за бъдещето на английския футбол."

Бившият мениджър на "Ливърпул" и "Интер" постигна само три победи в трите големи турнира, в които участваше. На Евро 2012 Англия загуби с дузпи от Италия в четвъртфиналите, а на световното отпадна безславно в груповата фаза.

Англия по традиция пристигна на европейското с огромни очаквания, които заради младия състав и десетте победи в десетте квалификационни мача този път бяха по-високи от всякога. Още в групите обаче "трите лъва" загатнаха, че няма да бъдат фактор на Евро 2016, а вчера го потвърдиха.

"Искам да благодаря на играчите, защото те бяха фантастични и направиха всичко, което исках от тях. Тяхната отдаденост беше вън от всякакво съмнение. Искам също да благодаря на феновете и на медиите за подкрепата им към мен."

"Съжалявам, че трябваше да приключим с още едно ранно отпадане. Не ми остава нищо друго освен да пожелая всичко най-добро на всички и да се надяваме, че много скоро ще можем да видим Англия във финал на голям турнир. Ние не успяхме да се справим с тази задача", завърши Ходжсън.

Футболната асоциация на Англия (ФА) обяви, че подкрепя решението на Ходжсън да подаде оставка. "Както цялата страна, и ние сме много разочаровани от тази загуба. Надявахме се, че можем да стигнем до по-късна фаза на турнира и приемаме, че не оправдахме нито собствените си очаквания, нито тези на цяла Англия. Подкрепяме решението на Рой и незабавно ще обсъдим следващите си стъпки", се казва в изявлението на ФА.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини