МЗ: 900 лева е минимумът в Спешното, а не над заплатата

Медицинските сестри в Спешните приемни отделения ще получават минимум 900 лева заплата, а лекарите поне 1500 лева. Това става ясно от отговор на Министерството на Здравеопазването след запитване на Haskovo.net по повод гневно писмо до медиите от хасковски медици. В него те настояват, че трябва да получават тези суми над щатните заплати, както е обещал здравният министър Петър Москов, цитиран в централни медии. "Въпреки обещанията на Москов „до настоящия момент персоналът не е получил нито лев от обещаните и посочени средства”, пише в писмото от хасковски медици. Парите трябвало да се изплатят със задна дата, считано от началото на тази година, смятат хасковските медици.

Шефът на хасковската болница д-р Георги Гелов обаче реагира остро на това послание и уточни, че това са всъщност обещаните минимални заплати. И допълни, че в хасковското Спешно получават повече от този минимум. Според шефа на болницата думите на министър Москов са били интерпретирани погрешно.

Противоречивите тълкувания принудиха Haskovo.net да се обърне към министерството на здравеопазването да внесе яснота в спора - за минимални прагове ли става дума или за добавки над заплатите.

Ето отговора на Министерството на здравеопазването:

"На 19 април Министерството на здравеопазването е превело на всички болници със спешни приемни отделения (СПО) в страната сумата, необходима за увеличаването на възнагражденията. За увеличаване на трудовите възнаграждения в лечебните заведения със СПО за цялата 2016 г. са предвидени 15 271 200 лв. Тези суми са изключително и само за повишаване възнаграждението на медицинския персонал в СПО. С това министър Петър Москов и неговият екип изпълняват поетия ангажимент най-ниското трудово възнаграждение за медицинска сестра в СПО да бъде 900 лв., а за лекар – 1500 лв."

Преведената от министерството сума трябва да бъде изплатена със задна дата от 1 януари т.г., за което директорите на лечебните заведения са ясно информирани.

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    И
    И
    4 -9
    21:08, 28 юни 2016
    това им е много... Виж коментара
  • 2
    Др
    дракона
    1 0
    11:26, 29 юни 2016
    И дф земеделие хасково има проблем със заплатите....
  • 3
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    4 0
    13:52, 29 юни 2016
    Еми да те много взимат затова карат по наи малко 20 дежурства по 12 часа а някои които си клатят краката по цял ден взимат поощтрителни суми по десет хиляди лева
Последни новини