България зачита Брекзит-а, но и не иска несигурност в ЕС

България уважава волята на британските граждани, но и смята, че сега е необходимо ЕС да демонстрира сила, единство и прагматизъм.

Такава позиция за изхода от референдума във Великобритания на 23 юни е одобрил днес Министерският съвет по повод участието на страната ни в редовното заседание на Европейския съвет днес и утре в Брюксел.

България ще бъде представлявана там от министър-председателя Бойко Борисов, съобщи правителственият пресцентър, цитиран от БТА.

По повод Брекзит официално разпространеният текст е следният:

„България ще посочи, че уважава волята на британските граждани, като в същото време ще акцентира върху необходимостта ЕС да демонстрира сила, единство и прагматизъм и да вземе навременни и адекватни решения за последващи действия. Не бива да се допуска период на несигурност, който може да има сериозни политически и икономически последствия.“

Заседанието на Европейския съвет ще бъде посветено и на въпроси, свързани с миграцията, работните места, растежа и инвестициите, и външните отношения, предаде БТА.

По повод миграцията България ще постави в Брюксел въпроса, че Турция не приема обратно мигрантите, влезли у нас през нейна територия. Този акцент пресцентърът на МС пояснява със следните думи:

„... на заседанието на Съвет "Външни работи", което се проведе на 20 юни, България поиска държавните и правителствените ръководители да обсъдят и ситуацията с прилагането на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция."

"България ще посочи, че разчита Турция да изпълни поетите със Съвместното изявление ЕС - Турция ангажименти и по-специално - пълното, ефективно и навременно приложение на Споразумението и недопускане пренасочването на миграционните потоци. България ще изрази загриженост, че въпреки предварително обявеното за 1 юни 2016 г. влизане в сила на Споразумението за реадмисия ЕС - Турция по отношение граждани на трети страни, Турция отказва приемането на такива лица, влезли от нейна територия на територията на България.“

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Во
    войника щвейк
    0 0
    16:05, 28 юни 2016
    Турция връщала мигрантите казва дълбокомислено наш Бойко Ами и ти ги върни бе кой ти пречи Строй ги в колона по трима командвай Ходом марш към Турция --който не ще го гръмни и така Да ама Ердоган не прекланя и на Русия глава щото е пич А нашия като му свернат от Брюксел и скача като палеСъщо като в стария виц --когато Брежнев пръднел наш Тошо се насирал
Последни новини