Откриха контрабандни бижута, пренасяни в бельото на двама мъже

Митничарите на Капитан Андреево задържаха контрабандно пренасяни златни бижута в бельото на двама мъже, съобщиха от агенция Митници.

Накитите са намерени в бельото на двама мъже, пътуващи от Турция за България с лек автомобил „Мерцедес" Е 200 с пазарджишка регистрация.

Въпреки че шофьорът на автомобила и двамата му спътници не са декларирали стоки, валута и валутни ценности, превозното средство е селектирано за щателна проверка. При извършения личен преглед, в бельото на шофьора и единия от спътниците му, са открити общо 1,152 кг златни бижута.

От бельото на единия мъж с инициали Й.П. са извадени три найлонови пакетчета с общо 291 бижута, сред които 125 синджира, 69 чифта обеци, 46 медальона, 42 пръстена и 9 гривни.

Според направената експертиза накитите с общо тегло 924 грама са от 14-каратово злато и са на стойност 51 744 лева. От бельото на шофьора, с инициали М.Й., са извадени 41 бижута с общо тегло 228.50 грама от 14 -каратово злато на стойност 12 796 лева.

Откритите бижутата, автомобилът и единият от нарушителите, 54-годишен български гражданин с инициали Й.П., са задържани. Срещу него е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Само преди два дни митническите служители на митнически пункт Капитан Андреево откриха в бельото на българска гражданка 50 златни накита с общо тегло 255 грама на стойност 14 280 лева.

Благородният метал е особено атрактивна инвестиция, след като цените му през последните дни достигнаха няколко годишен връх. От началото на годината до сега цената на златото се е повишила с рекордните 25 %, а водещите финансови институции прогнозират, че тенденцията ще се запази и през следващите 18 месеца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини