Смутитата и плодовите млека не са безопасни

Плодови закуски, кисели млека и смутита попадат в полезрението на здравните власти във Великобритания след като в сила влезнаха нови насоки, част от битката срещу захарта.

Експерти заявиха, че определени закуски и напитки съдържат вредни свободни захари, сочени за главния виновник за резкия скок на случаите на затлъстяване.

Възрастните трябва да ограничат свободните захари до не повече от 5% от общия прием на калории – или еквивалента на 7 бучки захар. Децата трябва да консумират далеч по-малко.

Свободните захари са рафинирани, за разлика от естествените. В момента обаче се води дискусия по въпроса дали естествените захари в плодовите смутита трябва да бъдат третирани по същия начин като рафинираните.

Властите твърдят, че в много случаи тези продукти съдържат и свободни захари, защото плодовете се подлагат на обработка.

Всички които искат да се придържат към новите насоки, трябва да консумират по-малко смутита и смятаните за здравословни плодови закуски.

Вече се появиха оплаквания, че е трудно за потребителите да разберат кои храни съдържат свободни захари и в какви количества. Това означава, че често хората консумират 2 до 3 пъти повече захар от препоръчителната доза.

Учените решиха, че естествените захари в плодовите и зеленчукови пюрета, сокове, смутита и други подбни продукти ще се третират като свободни захари, когато клетъчната структура на плодовете и зеленчуците е нарушена.

Според тях обаче захарта, която се съдържа естествено в задушените, консервирани и сушени плодове и зеленчуци трябва да отпадне от категорията на свободните захари.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини