Башар Асад: Руската политика не е базирана на сделки, а на ценности

Русия никога не е повдигала въпроса за смяна на управлението на Сирия, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за NBC News.

"Само сирийският народ решава кой е президент, кога да дойде, кога да напусне", каза Асад.

По думите му Русия уважава правото на сирийците да избират и никога не е обсъждан вариант за политически преход към нов президент. Асад отхвърли хипотезата, че Русия може да се договори със САЩ за подобен сценарий.

"Не, поради една причина - руската политика не е базирана на сделки, а на ценности', заяви той.

Башар Асад определи като повратен момент включването на Русия в конфликта в Сирия. По думите му Дамаск и Москва имат общи цели и се борят срещу същите терористи, които заплашват Русия и Европа. За разлика от западните лидери, Владимир Путин вижда тази заплаха, твърди сирийският президент. Той описа отношенията си с руския му колега като честни и базирани на взаимно уважение. 

По думите му войната в Сирия може да приключи за няколко месеца, ако страни като Турция, Катар, Саудитска Арабия и САЩ преустановят подкрепата си за терористите в страната,  

Един от основните проблеми, които посочва Асад е финансирането, което Саудитска Арабия предоставя на терористи, влизащи от Турция. Според него тези страни целенасочено удължават войната.

"Ако е изолиран конфликт, няма да отнеме повече от няколко месеца, но ако не е такъв, какъвто е случаят сега, с намесата на много регионални и международни сили, ще отнеме дълго време", заяви той. 

 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини