Останете по улиците, във всеки момент може да има нов опит за преврат, зове Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че правителството му си е върнало контрола в страната, след като той призова хората да излязат на улиците и да се противопоставят на бунта.

Ердоган предупреди, че по всяко време може да бъде направен друг опит за метеж. Той е категоричен, че турското правителство трябва да остане по улиците.

От офиса на президента Ердоган призовават поддръжниците да излязат на улиците тази вечер. „Независимо на какъв етап е този опит, е нужно да сме по улиците довечера. Нов опит за преврат може да се осъществи всеки момент”, се казва в туитър от президентския офис.

Междувременно новоназначеният шеф на Генералния щаб на турската армия Юмит Дюндар обяви, че около 104 метежници са били убити. Той каза също, че при опита за преврат са убити 90 души. От излизащите информации става ясно, че този брой включва само полицаи и цивилни.

Генерал Дюндар уточни, че 41 полицаи и 47 цивилни са загинали.

Така общият брой на загиналите в резултат на опита за преврат е почти 200 души. Ранените са 1154 души.

Юнит Дюндар каза също, че много турски командири са били пленени от метежниците и са отведени на неизвестно за сега място. Опитът за преврат е до голяма степен от военни и военновъздушните сили.  

Все още не изглежда опитът за преврат да е потушен напълно.

Операциите за възвръщане на пълен контрол над централите на въоръжените сили в Анкара продължават, съобщава „Ройтерс”, цитирайки турски официален представител.

На силите за сигурност е казано, че трябва да осигурят периметър около централите.

Правителството ще обмисли връщане на смъртното наказание за онези, които опитаха да извършат преврат. Това съобщи заместник-лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Мехмет Мюезиноглу.

„След неговия коментар #Idamistiyorum ("I want death penalty" (Искам смъртно наказание) стана топ тенденция в туитър в Турция. Хаштагът е използван повече от 23 000 пъти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини