Левочево три дни празнува,31 млади таланта в конкурс с песните на Надежда Хвойнева

    Още на 22 юли започнаха проявите за празника на Левочево с народно веселие, а в неделя се проведе конкурсът „С песните на Надежда Хвойнева”, в който участваха 31 млади таланти. На събитието присъства и дъщерята на именитата родопска певица Еличка Кръстанова, която беше и председател на журито.

    В неделя се проведе среща на родовете и беше раздаден благословен курбан на параклиса „Св.Илия” в местността Илинден. Националният конкурс с „Песните на Надежда Хвойнева” се проведе под патронажа на кмета Мелемов. Организатори на събитието бяха община Смолян, кметство Левочево, ГПК „Сакарка” , местното читалище „Развитие – 1919 г.” и църковното настоятелство при храм „Св. Св. Петър и Павел”.

    Гости на събора бяха председателят на Общинския съвет Славка Каменова, зам.-кметът Венера Аръчкова, шефът на финансовата дирекция Димитър Настанлиев и др.Тази година празникът за Левочево е троен – навършват се 180 години от построяването на църквата „Св.Св.Петър и Павел”, „Надпяването с песните на Надежда Хвойнева” и събора „Илинден”.

    „Не напразно всяка година на този ден, хората се връщат към корените си, засвидетелстват уважение към общото си начало, спомнят си с обич за детството, младостта и годините прекарани тук, разтъжват се с близки и познати”, каза в поздрава към стотиците съборяни кметът на селото Ангел Янев.

    Той посочи, че по традиция тазгодишните юбиляри от набор 1966 г. са дарили нови прозорци за кухнята в селото. Той благодари на община Смолян, която оказва помощ и подкрепа за развитието на селото.

    Гала-концерт на участниците в конкурса „С песните на Надежда Хвойнева” беше кулминацията на тридневните празнични прояви, а публиката бурно аплодира Фолклорната група към местното читалище и изпълнението на златната медалистка от конкурса Живка Тодорова. Цяла нощ се виха хора, а левочевци бяха щастливи, че отново са заедно в родното си село. Гост на празника бе и мажоритарният собственик на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова, която също се хвана на хорото. Бориславова посочи, че за първи път е на празника на Левочево и е впечатлена от будния дух на родопчани.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини