Службите разкриха софтуер за манипулиране на оборотите по морето

Съвместна операция на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС), МВР и Националната агенция за приходите (НАП) по Черноморието разкри схема за манипулации на данни за оборотите от продажби. Това съобщават от приходната агенция.

Операцията била проведена след получена информация, че се използвасофтуер за укриване на оборотите от продажби в обекти за търговия на едро и дребно – складове, супермаркети, книжарници и други.

Системата позволявала да се укрива значителна част от оборота за деня. Тя не се отразявала в базата данни на софтуера и по този начин оставала скрита при извършване на проверка от данъчните.

Значителна сума пари е била открита в един от търговските обекти. Тя надвишавала над 10 пъти регистрирания чрез фискалните устройства оборот. От приходната агенция са запорирали паричните средства и са възложили ревизия на собственика на обекта.

От НАП допълват, че при проверките на търговските обекти са иззети всички намиращи се в тях компютри. Целта е ревизорите да анализират наличната в тях информация.

В случай, че бъдат установени данни за извършено престъпление от разработчиците и разпространители на софтуерния продукт, НАП ще уведоми прокуратурата.

Данъчните припомнят, че преди няколко седмици под постоянно наблюдение на инспектори на НАП е било поставено популярно заведение в Слънчев бряг. Причината е, че се оказало, че сървърът на използваната в обекта информационна система за управление на продажбите е разположен в САЩ и нямало гаранции, че отчетеният чрез софтуера оборот не е манипулиран.

Експертите на НАП използват тактиката на т.нар скрити покупки срещу подправяне на данните в касовите апарати. В тези случаи инспекторът купува стока или услуга без да се легитимира, а в някои от следващите дни посещава търговския обект явно и проверява дали продажбата е отразена с точна сума, дата и час.

От НАП призовават гражданите да сигнализират за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот. Това може да става на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини