Тодор Батков: "Над България е надвиснала опасност, братя и сестри, нека се обединим!"

Със силно слово и призив към всички българи да пазят вярата и България, основният дарител за строителството на храма в центъра на Смолян, авд. Тодор Батков, се обърна към миряните в храма и към всички българи. С огромно вълнение той произнесе речта - апел, като накрая се просълзи. Повод беше не само храмовия празник и десетата годишнина от освещаването на църквата „Свети Висарион Смоленски“ в родопския град, а опасността надвиснала над цивилизования свят и мястото, и ролята на храма в сложната международна ситуация, в която България се намира.

„ Братя и сестри, ние сме вече на предната линия, на епичната линия между християнството и мюсюлманството, между цивилизацията и нецивилизацията. На нашата южна граница са надвиснали огромни пълчища под името бежанци, които са готови по команда на един нововъзникнал султан или халиф, са готови да нахлуят в нашата страна, да рушат, да убиват, да насилват жени. Ислямът е отново в настъпление, включително в нашите родни Родопи!

Искам да призова всички християни, всички, чиито корени са български, всички честни българи- мюсюлмани- да не се поддават на провокации! С общи усилия да се гордеем и ще устоим, и вярата, и традициите, и езика, и щ е ги запазим Храма! Бог да пази Родопите! Бог да пази България!“

След прочувстванета реч,при която множеството притихна, Батков благодари на всички, участвали в строежа, дарители, местна власт и граждани.

„ Днес, малко повече от 10 години след като храма беше осветен и започна да функционира пълноценно, в него се извършиха стотици и хиляди кръщенки, венчавки, опела, помени и нещо повече, храмът се превърна в духовно светилище за Смолян и целия регион. През него прпеминаха десетки и стотици хиляди хора- българи, чужденци, в него се обучаваха над 200 деца вече десета година, функционира неделно училище, има библиотека в храма. От днес, с благословението на Ваше високопреосвещенство ще бъде отворена и постоянна експозиция от 50 уникални български икони от 18 и 19 век, които вече са подарени на храма. Те ще бъдат отворени безплатно, надявам се, че с тях също ще привлечем допълнително посетители. Съградихме храм за чудо и приказ, който ще съществува векове, убеден съм!“, каза още основният дарител и обеща, че до няколко месеца ще започне и изографисването на църквата, за която са поканени руски майстори. Планира се з а в бъдеще да се изгради и църковен комплекс от западната страна на храма, към който ще има кухня за бедни.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини