Обявиха трето класиране в Пловдивския университет, все още има над 20% свободни места

За новия випуск до момента са се записали 2494 първокурсници

След второ класиране в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ са се записали 2494 първокурсници, което съответства на 74,16 % от местата за новата академична година, съобщи зам.-ректорът доц. д-р Христо Крушков. Днес, 29 юли, ПУ „Паисий Хилендарски“ обявява трето класиране, а срокът за записване на приетите по него ще бъде от от 1 до 4 август при инспекторите по съответните специалности (https://uni-plovdiv.bg/pages/index/184/).

Като тенденция от предишното класиране, процентно най-много са заетите места в социалните, стопанските и правните науки. В направление „Психология“ след първо класиране задочната форма на обучение бе запълнена изцяло, а в редовната – до 89%, като към момента са заети 96,25%. В направленията „Икономика“ и „Администрация и управление“ акредитираният прием за редовно обучение е попълнен съответно до 97% и 98%. Само единични свободни места са останали в специалностите „Маркетинг“, „Макроикономика“, „Публична админстрация“. Изцяло попълнени са специалностите „Финанси“, „Счетоводство“, „Стопанско управление“ в редовна форма на следване.

В направление „Право“ 117 от обявените 130 бройки в редовна форма са запълнени, цифрата отговаря на 90% от планираната заетост.

При хуманитарните науки след второ класиране най-много записани има в направление „Философия“ – почти 92%, следват филологическите бакалавърски специалности – 87% са заетите места в редовно и 88,46% в задочно обучение. Със сходен брой първокурсници е и направление „История“ – 87 на сто от местата вече са запълнени.

Направление „Информатика и компютърни науки“ е лидер при природните науки – местата в редовно обучение са заети до 95,17% или 276 от всички 290 акредитирани бройки. В задочна форма приемът е изпълнен до 78,26%, като 180 от обявените 230 места са заети. По общ брой записани студенти – 456, направлението е на първо място в ПУ „Паисий Хилендарски“, като само задочното обучение формира една трета от приетите до момента задочници. Най-голям интерес и съответно най-бързо заемане на обявените места се наблюдава в редовното обучение на специалностите „Софтуерни технологии и дизайн“ – запълнена изцяло, „Информатика“ – на 94% и „Бизнес информационни технологии“ – на 88%. Записването в педагогическите специалности на ФМИ също протича много добре, като в „ИТ, математика и образователен мениджмънт“ то е 80%, а в „Математика и информатика“ – 67%.

В направление „Физически науки“ интересът към задочно обучение е много голям и приемът е изцяло осъществен. В редовна форма с почти изцяло запълнен прием са специалностите „Телекомуникации с мениджмънт“, „Телекомуникационни и информационни системи“. До момента редовна форма на направление „Биологически науки“ е запълнена до 76%, а задочна – до 72%.

В направление „Педагогика“ планираният прием в редовна форма е изпълнен до 76%, а задочният – до 97 на сто. Най-голям е интересът към специалностите „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Начална училищна педагогика“, „Физическо възпитание“. За тях са останали свободни само единични места.

Окончателното запълване на планирания прием на ПУ „Паисий Хилендарски“ за академичната 2016/2017 година ще стане след провеждане на изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“, които по традиция се насрочват през м. септември, в три състезателни кръга. За настоящата година дните за явяване са 12, 13 и 14 септември, като на тях ще се явят 17 човека.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини