Обсъждаха спешни мерки за спасяване на съхнещите гори в Родопите

Изображение 1 от 2

    На среща, инициирана от Министерство на земеделието и храните и МВР, днес в областната администрация в Смолян беше дискутира проблема с родопските гори, които масово са нападнати от корояди и съхнат.

    В срещата участваха кметове на общини, общински съветници, неправителствени организации и представители на институциите, както и зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов, който подчерта необходимостта от съвместни усилия на институции и местното население за справяне с проблема. В същото време поразената дървесна растителност създава висока опасност от пожари.

    По време на дискусията той припомни, че основната част от иглолистните борови насаждения в страната са създадени през втората половина на миналия век, з а да се намали ерозията и да се подобри водоохранната функция на горите, и те са именно в Родопите. Зам.-министър Костов подчерта, че се налагат спешни лесотехнически мерки, като предупреди, че не може да има бързо възстановяване на горите от същия вид, тъй като няма естествено възобновяване.

    Изготвен е план за спешните мерки, които трябва да се вземат на територията на областите Смолян и Кърджали, където има най-много борови насаждения, информира директорът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев.

    80% от повалената от снеголома през март 2015г. дървесина в държавните гори е извлечена, като към момента са отложени редовните сечи и с предимство се извършва почистване и извличане на останалата паднала дървесина. Като допълнителен стимул за изчистването на сухата дървесина тази година се намалява цената за местното население за добитата увредена дървесина за огрев от 3 на 1 лв. за кубически метър.

    Създадена е организация чрез Регионалните дирекции по горите да се изготвят предписания на собствениците на частни и общински имоти, където има налична пострадала дървесина за необходимите мерки. В случай, че собствениците сами не могат да извършат необходимите действия, могат да сключат договор с ЮЦДП, което да извърши необходимите лесозащитни мероприятия и действия по прочистване на горите им вместо тях. Срокът за съгласуване за изваждане на каламитетната  /повредената/ дървесина, който досега отнемаше повече от 2-3 седмици,  понякога и месец, е съкратен максимум 7 дни. Изготвени са инструкции до РДГ, териториалните поделения на държавните предприятия, Асоциациите „Общински гори” и „Горовладелец”.

    Главен Комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН към МВР, който също участва в дискусията, акцентира върху необходимостта от създаване и поддържане на горска пътна мрежа и широки просеки в горите, които да създават сигурна преграда пред пожарите.  

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини