КРОС: Смолянчани, елате на общественото обсъждане,Общината потъва и трябва да я спасим!

Във връзка с предстоящото общественото обсъждане на Плана за финансово оздравяване на община Смолян, което ще се състои на 9 август от 17.30  часа в зала 247 в Общината, днес групата съветници на КРОС свика пресконференция. Основната цел е апелът им към гражданите да присъстват на общественото обсъждане, за да се запознаят с проблемите и да дадат конструктивни предложения. Изработването на план за финансово оздравяване е изискване на Министерството на финансите, тъй като община Смолян е в критично финансово положение и е на дъното по три от 6-те възможни критерия за финансова оценка.

"Нашата първостепенна задача е община Смолян да бъде оздравена и да придобие друг финансов облик, който да се отрази в обществения живот на града и да се опитаме да спрем изтичането на хора от града и общината. За целта излагаме позицията си пред вас, ще бъде изразена и на общественото обсъждане. Този план трябва да е допълнен и развит, за да бъде добро начало за оздравяването на общината, но в него има няколко проблема. Съществуват цели в плана, но няма детайли, липсва конкретика-има набелязани мерки- те звучат прилично, но отново няма никаква контретика“, обяви Кирил Асенов, председател на КРОС. Той посочи, че подобен план трябва да се вземат финансовите показатели за предходните три години назад, т.е - 2013, 2014 и 2015г, за да се направи анализ от къде се тръгва, какви са очакванията за тази година, както и план за 2017г.

"Трябва да има съотношение на дълга и собствените приходи, и едва тогава се чертаят планове и то отново с точни цифри. В него няма нито една цифра, написано е като есе, има индикатори, но трябва да има и цифри, а не пожелания. Така няма да е ясно след 3 месеца, когато се прави отчет на дейностите по оздравителния план, както изисква Министерството на финансите, какво точно ще се отчете че е направено, след като няма нито една цифра, с която да се сравни предишно и настоящо състояние. Чрез вас се обръщаме към обществеността, за да стигне до повече хора, за да има ефективност, този план няма конкретни неща и това го обезсмисля", каза Асенов.

Искането на групата на КРОС ще бъде в този оздравителен план да се поставят видими параметри, с цифрово изражение, с детайли по групи мерки, които да го направят истински, „защото той в момента не е план, няма реквизити, а план без цифри не може да е такъв“, обобщи Асенов.

Според групата на КРОС, планът за оздравяване, изискан от Министерство на финансите не е изготвен професионално, липсва конкретика и започва с изречение, че още от 2012г. по неразписан план общината е започнала оздравителни мерки.

От КРОС завадат и логичния въпрос: Тогава какво е направено до 2016г , за да се стигне до положение, при което общината нарушава три от общо шест показателя, по които общините се оценят от МФ? Съветниците от опозиционната група в местния парламент недоумяват и защо не се приема предложението им за подобряване на събираемостта на задълженията, по които Община Смолян е кредитор.

„Предложихме още през есента да се даде един гратисен период на длъжниците на общината и след това диферинцирано-всеки случай по отделно, да започне събиране на дължимите суми- с възможност за опростяване, разсрочване, а други да се съберат по съдебен ред. Не могат да се съберат туристическите данъци-нищо не се прави -няма контрол от общинската администрация спрямо хотелиерите", коментира и Кирил Хаджихристев и допълни, че в същото време за икономии се планира спиране на улично осветление след полунощ в населените места, сред които и туристически, от което пък туристите са недоволни. В план като мерки са записани и ограничаване на разходите за спортни и културни мероприятия. 

„Ние не сме съгласни, защото вместо градът да е по-богат на култура и спорт, режем точно от там. Няма никакъв баланс- администрацията е раздута, а фонд „Работна заплата“ е основен дял от разходите на общината“, той е едно от основните пера, от които разходите могат да се свият“, коментира и Кирил Хаджихристев, който е член на бюджетната комисия в общинския съвет, подчертавайки факта, че Община Смолян все още няма приет Устройствен правилник, който да регламентира -броя на отделите, дейностите и конкретните ангажименти на служителите.

Съветниците от КРОС са категорични, че не може да се пести с ограничаване на уличното осветление в населените места, а туристи от Момчиловци са недоволствали, че лампите угасват в 00.00 през нощта и те не могат да се приберат по хотелите.

По отношение на фразите за „прозрачност и контрол“, залегнали в оздравителния план, от КРОС репликират- защо не е създаден Инспекторат към общината, който да контролира изпълнението на заповедите на кмета и правилниците, от което ще следва увеличаване на приходите и намаляване на разходите.

„Нашата община е задлъжняла, всички го знаят, а тя продължава да задлъжнява, плащането е функция от мерки. Колкото по-малко си задлъжнял, толкова повече пари имаш за спорт и туризъм, а младите хора няма да бягат, защото сега по 9 човека на ден напускат общината“, каза още Асенов.

По време на пресконференцията стана ясно още, че никой не знае с точност какво е финансовото положение на местната хазна, дали се обслужват кредитите или са в просрочие, и какви точно са задълженията към отделните кредитори.

В началото на юни 2016, когато МФ публикува сътоянието на общинските финанси в страната към 31 март- срещу Община Смолян е посочен дълг от 13 млн. 800 хил. лв. Три месеца по-късно, от представената справка на заседанието на общинския съвет, общината сочи, че дълъгт е 16 млн. и 700 хил лв., което означава увеличение с 2.9 млн. лв. за три месеца.

„За мен натрупване на 6 млн.лв. дълг за 6 месеца управление, е тенденция, която не се знае до къде ще доведе след 36 месеца“, коментира още Асенов.

В заключение съветниците от КРОС призоваха колкото се може повече граждани на Смолян да присъстват на общественото обсъждане на оздравителния план на 9 август, за да се обсъди публично и да се приемат конструктивните предложения за излизане от тежката ситуация. „Приканваме гражданите да присъстват, много е важно хората да вземат отношение по темата, в Смолян има достатъчно икономисти с много добри познания и могат да дадат конструктивни предложения, които да се приемат, за да се върви към оздравяване, защото трябва да има промяна !“, апелира и Кирил Хаджихристев.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини