Вицепрезидентът отказала убежище на Бююк в края на юли

Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала предоставянето на убежище на турския гражданин Абдулах Бююк, тъй като не е имало налице законови основания за даване на закрила от този тип.

От администрацията на президента съобщиха, че отказът е направен на 27 юли. Според предоставената справка турският гражданин е поискал убежище на 24 февруари 2016 г. Само месец по-късно Апелативният съд в София отказва да екстрадира Бююк по искане на турската страна. В отговора от президентството не се посочва какви са мотивите, с които турчинът е поискал убежище.

По информация на OFFNews обаче той е посочил, че в Турция е "политически неудобен и преследван".  

"Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното ѝ правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено. На основание чл. 58, ал. 9 от Закона за убежището и бежанците е изискано писмено становище на Държавна агенция "Национална сигурност" по молбата на А.Б", се посочва в отговора от президентството. Отказът на вицепрезидента Маргарита Попова е дошъл на 27 юли 2016 г., тъй като не са били налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип.

От кабинета на вицепрезидента уточняват, че не са компетентни да отговорят на въпроса дали Бююк е потърсил друг вид закрила в България, тъй като от всички форми на закрила - убежище, международна закрила и временна закрила, вицепрезидентът има право да предоставя само убежище.

По-рано днес от МВР съобщиха, че принудителното отвеждане до границата на Бююк е станало след кореспонденция с Интерпол. По предоставена информация той представлявал заплаха за сигурността и имало данни, които са "обезпокоителни". От МВР поясниха, че когато съдът е отказал да екстрадира Бююк не е разполагал с тези данни. Издаването на заповед за принудително отвеждане до границата е било във връзка с това, че турчинът е в страната с невалиден паспорт. 

"По повод за това, че е преследван заради някакви свои убеждения, спокойно може да отиде до Държавна агенция за бежанците, да подаде молба. Имаме писмен документ, че той не се намира в процедура и не се е регистрирал", каза пред журналисти шефът на Дирекция "Миграция" Николай Николов. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини